Overslaan en naar de inhoud gaan

Ernstig gecombineerde immuunstoornis (SCID)

Ernstig gecombineerde immuunstoornis (SCID) is een groep van erfelijke aandoeningen waarbij er iets mis is met de afweer. Het afweersysteem beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers. Dat zijn bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en virussen.

Ons bloed bestaat uit meerdere soorten bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor vervoer van zuurstof naar onze organen. Bloedplaatjes zorgen voor de bloedstolling. Witte bloedcellen zijn belangrijk voor de afweer.

Er zijn verschillende types witte bloedcellen. Bij SCID heeft het kind te weinig van een type witte bloedcellen: de lymfocyten. Daarom ontstaan bij SCID makkelijk infecties.
Kinderen met SCID hebben vaak infecties in bijvoorbeeld de longen, het maag-darmkanaal en de huid. Hun groei en gewicht kan achterblijven. De kenmerken verschillen per kind.

Meestal beginnen de infecties in de eerste paar maanden na de geboorte. Zonder behandeling kunnen kinderen met SCID overlijden voordat ze 2 jaar zijn.

De afkorting SCID staat voor: Severe Combined ImmunoDeficiency.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN