Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke bloedarmoede

Hemoglobinopathieën zijn verschillende vormen van erfelijke bloedarmoede. De vormen die het meeste voorkomen zijn sikkelcelziekte en thalassemie.

Bij hemoglobinopathieën is er iets mis met de hemoglobine (rode bloedkleurstof) in de rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn deel van het bloed. Hemoglobine neemt zuurstof op uit de lucht in de longen en geeft zuurstof af aan de organen.

De oorzaak van hemoglobinopathieën is er een verandering in het hemoglobine. Hierdoor kan het lichaam minder hemoglobine maken en zit er minder hemoglobine in het bloed. Daarom kan er minder zuurstof worden opgenomen uit de lucht in de longen. Omdat iemand met een hemoglobinopathie ander hemoglobine heeft dat in de rode bloedcellen zit, breekt het lichaam ze sneller af dan ‘gewone’ rode bloedcellen. Hierdoor krijgt iemand meestal bloedarmoede. Verder kan een persoon met thalassemie of sikkelcelziekte ook andere kenmerken hebben.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Hemoglobinopathieën

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   In Nederland worden alle pasgeboren baby’s gescreend op sikkelcelziekte en thalassemie met bloed uit de hielprik. Dit gebeurt binnen acht dagen na de geboorte.
   Door vroeg vast te stellen dat een kind een erfelijke bloedarmoede heeft, kan zo snel mogelijk met de behandeling begonnen worden.

   De diagnose kan ook later in het leven worden vastgesteld met onderzoek van het bloed en genetisch onderzoek.