Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke aanleg voor darmkanker

Bij darmkanker heeft iemand kwaadaardige gezwellen in de darmen. Meestal is darmkanker geen erfelijke aandoening. Maar soms is wel sprake van erfelijke aanleg voor darmkanker. Dan is de oorzaak een verandering in het erfelijke materiaal.

Voorbeelden van erfelijke aanleg voor darmkanker zijn het Lynch syndroomfamiliaire adenomateuze polyposis (FAP)MUTYH geassocieerde polyposis (MAP) en NTHL1 geassocieerde polyposis.

Een arts kan vermoeden dat het misschien om erfelijke aanleg voor darmkanker gaat, als:

  • Iemand darmkanker heeft (gehad) onder de leeftijd van 50 jaar.
  • Iemand een keer darmkanker heeft (gehad) en nu opnieuw darmkanker heeft of baarmoederkanker of kanker van de dunne darm, galwegen, maag, eierstokken, nierbekken, urineleider,  blaas of talgklier onder de leeftijd van 70 jaar.
  • Iemand darmkanker heeft (gehad) onder de leeftijd van 70 jaar, met een eerstegraads familielid onder de 50 jaar met darmkanker, baarmoederkanker of kanker van de dunne darm, galwegen, maag, eierstokken, nierbekken, urineleider, blaas of talgklier.
  • Iemand darmkanker heeft (gehad) onder de leeftijd van 70 jaar, met twee of meer familieleden (eerste- of tweedegraads) onder de leeftijd van 70 jaar met darmkanker, baarmoederkanker of kanker van de dunne darm, galwegen, maag, eierstokken, nierbekken, urineleider, blaas of talgklier.
  • Iemand darmkanker heeft (gehad) met een afwijkende uitslag van onderzoek van weefsel onder de leeftijd van 70 jaar.
  • Iemand darmkanker heeft (gehad) onder de 40 jaar waarbij het niet uitmaakt wat de uitslag van onderzoek van weefsel was.  


Eerstegraads familieleden zijn ouders, broers, zussen en kinderen. Tweedegraads familieleden zijn grootouders, ooms en tantes.

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is voor alle mensen van 55 tot en met 75 jaar. Meer informatie over het Bevolkingsonderzoek darmkanker.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN