Overslaan en naar de inhoud gaan

Donnai-Barrow syndroom (DBS)

Donnai-Barrow syndroom (DBS) is een erfelijke aandoening van verschillende delen van het lichaam. De oorzaak is een afwijking in een gen. De kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn. En ook hoeveel klachten iemand heeft, kan verschillen.

Bij de meeste mensen met DBS is er geen verbinding tussen de twee helften van de hersenen. Of die verbinding is niet helemaal goed gegroeid. Daarom hebben ze een milde tot matige verstandelijk beperking. Kinderen met DBS ontwikkelen zich langzamer. Ze doen er langer over om te leren zitten en lopen.

Mensen met dit syndroom lijken meer op elkaar dan op hun familie. Ze hebben een groot en breed voorhoofd, een korte neus, hun ogen staan verder uit elkaar en hun ogen staan een beetje schuin.

Verder horen mensen met dit syndroom vaak minder goed. Ze hebben vaak problemen met hun ogen en met zien. Mensen met DBS kunnen bijvoorbeeld vaak niet goed in de verte kijken (bijziendheid). Ze hebben soms ook problemen met hun retina, dat is het deel van je oog dat licht opvangt. En ze kunnen een spleet of of gat in hun iris hebben. Dat heet coloboom. De problemen met zien kunnen steeds erger worden.  

Soms hebben mensen met DBS ook nog andere dingen. Zoals problemen met hun nieren, een gat in hun middenrif (hernia diafragmatica) of een gat in de buikwand (omphalocèle). Soms hebben mensen met DBS ook nog last van andere organen, zoals van hun hart.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN