Overslaan en naar de inhoud gaan

Congenitale nefrose van het Finse type

Congenitale nefrose van het Finse type is een erfelijke ziekte van de nieren. Het komt het meeste voor in Finland, maar ook kinderen die daar niet vandaan komen kunnen de ziekte hebben.

Oorzaken van deze ziekte zijn veranderingen in een gen.

De meeste kinderen met congenitale nefrose van het Finse type worden te vroeg geboren. Vlak nadat ze geboren zijn verdwijnen er met de plas eiwitten uit het lichaam. Daardoor gaan de nieren water vasthouden. Dan gaan de kinderen vaak minder plassen en krijgen een opgezwollen lichaam. Dat heet nefrotisch syndroom.

Congenitale nefrose van het Finse type is een heel zeldzaam. Nefrotisch syndroom bij kinderen is meestal niet aangeboren en niet erfelijk. De meeste kinderen met de niet-erfelijke vorm genezen ervan.

Eiwitten zijn stoffen in het lichaam die veel belangrijke dingen doen. Kinderen met te weinig eiwitten in hun lichaam kunnen problemen hebben met groeien en hun afweersysteem werkt vaak niet goed. Daardoor krijgen ze vaak infecties. Ook hun kunnen ze last krijgen van bloedstolsels in hun bloedvaten. Die kunnen dan verstopt raken (trombose). Veel kinderen met congenitale nefrose van het Finse type krijgen al nierfalen voordat ze 3 jaar oud zijn .

Er zijn ook andere erfelijke aandoeningen waarbij een kind nefrotisch syndroom heeft. Een voorbeeld daarvan is het Galloway-Mowat syndroom. Ook kunnen kinderen bijvoorbeeld door een infectie bij de geboorte nefrotisch syndroom krijgen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN