Overslaan en naar de inhoud gaan

Alternating hemiplegia of childhood

Een kind met alternating hemiplegia of childhood (AHC) heeft steeds terugkerende verlammingen van het lichaam. De oorzaak van AHC is een verandering in het erfelijke materiaal.

De verlammingen treden vaak op aan één kant. Dit noemen we hemiplegie. Maar soms komen ze aan beide kanten van het lichaam voor. Ook kunnen ze het ene moment aan de rechterkant voorkomen en het andere moment weer aan de linkerkant. De eerste keer dat de verlammingen zich voordoen, is het kind nog geen anderhalf jaar oud. De verlammingen kunnen minuten tot dagen duren.

Verder maken de ogen soms wiebelende bewegingen, dit wordt nystagmus genoemd. Ook bewegen de armen en/of benen soms opeens ongecontroleerd, dit wordt dystonie genoemd. Verder kan het kind sommige periodes te weinig adem halen. Daarnaast komt epilepsie voor. Bijna alle kinderen met alternating hemiplegia of childhood hebben een vertraagde ontwikkeling en verstandelijke beperking. Meestal gaan de hersenen in de loop van de tijd minder goed werken.

Iemand met AHC kan de verlammingen en ongecontroleerde bewegingen krijgen door drukte en spanningen, lichamelijke inspanning, bepaalde voedingsstoffen, vermoeidheid, als het koud is of bij het in bad gaan. Maar niet altijd is de reden duidelijk.

De ongecontroleerde bewegingen kunnen tijdens het leven helemaal verdwijnen. Maar de verlammingen blijven wel bestaan. Bijzonder is dat deze verlammingen ophouden bij het slapen en weer kunnen beginnen bij het wakker worden.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Alternerende hemiplegie op kinderleeftijd
   AHC
   Alternating hemiplegia syndrome
   Alternating hemiplegia of childhood

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   AHC kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden vastgesteld met genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   AHC is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Er is nog geen medicijn dat de verlammingen kan voorkomen. Maar de epilepsie kan wel met een medicijn voorkomen worden. Als de verlamming er eenmaal is, kan valium worden toegediend. Dit werkt niet altijd. Een fysiotherapeut kan begeleiding bieden bij het bewegen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de miljoen mensen hebben alternating hemiplegia of childhood.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Artsen denken dat alternating hemiplegia of childhood autosomaal dominant overerft. Maar in de meeste gevallen is iemand met AHC de eerste in de familie met de aandoening. De oorzaak is dan een nieuwe verandering in het erfelijke materiaal. Heel soms hebben meerdere familieleden alternating hemiplegia of childhood.