Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie vertellen over erfelijke aanleg kanker?

Je klinisch geneticus heeft waarschijnlijk met je besproken wie er in jouw familie risico lopen. Dit gebeurt vaak met behulp van een stamboom. Dit zijn de mensen die je op de hoogte kunt brengen.

Aanleg voor kanker aan één kant van de familie

Als jij de erfelijke aanleg bijvoorbeeld van je vader geërfd blijkt te hebben, hebben jouw broers en zussen een verhoogde kans op de aanleg. Ook broers en zussen van je vader en hun eventuele kinderen (jouw neven en nichten van vaders kant) kunnen de aanleg hebben. Maar bijvoorbeeld niet de familieleden van je moeders kant.

Risico bij familiaire aanleg

Komt er veel kanker in jouw familie voor en is er geen mutatie gevonden? Mogelijk is er toch een familiaire aanleg. Dan kun je je eerstegraads familieleden (ouders, broers, zussen en kinderen) informeren. Soms is het ook goed als tweedegraads familieleden (grootouders, ooms, tantes, kleinkinderen en ook sommige halfbroers en halfzusters) op de hoogte zijn. Vraag je arts om advies, want het verschilt per familie en type kanker wie er risico kunnen lopen.

Ook mannen informeren

Het zijn vaak vooral de vrouwen die praten over dingen als ziektes in de familie. Dat speelt nog meer als het gaat over de aanleg voor borst- en eierstokkanker. Omdat mannen de erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker ook door kunnen geven aan hun kinderen (en zelfs borstkanker kunnen krijgen), is het belangrijk dat zij ook geïnformeerd worden!

Lees verder: Familiebrief over erfelijke kanker

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar: Familie vertellen over erfelijke kanker

Zet op een rij

Van wie komt de aanleg?
Wie kunnen er risico lopen in jouw familie?
Pdf

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.