Overslaan en naar de inhoud gaan

Reacties familieleden

Hoe zullen familieleden reageren op het bericht dat er een erfelijke aanleg voor kanker in de familie zit? Het is niet te voorspellen. Vaak zijn mensen blij dat ze nu weten dat ze risico lopen. Dan kunnen ze iets doen. Maar het kan ook zijn dat ze erg schrikken.

Schrikken van het nieuws

Sommige mensen kunnen zich zo overvallen voelen, dat ze je afhouden. Of net doen of ze het niet horen. Vaak heeft het dan tijd nodig. En zien ze  later de voordelen. Nu zijn ze immers ‘gewaarschuwd’. Bij de één gaat dit heel snel en bij de ander kan dit maanden of zelfs jaren duren.

Hoe reageert jouw familie?

Hoe jouw familieleden reageren, hangt natuurlijk af van hun karakter. Het maakt ook uit of:

  • ze al op de hoogte zijn van jouw ziekte;
  • ze zelf ziek zijn (of zijn geweest) of van dichtbij hebben meegemaakt dat een familielid ziek was;
  • ze weten dat meerdere mensen in de familie de ziekte hebben;
  • ze al weten dat je DNA-onderzoek ging doen of naar het ziekenhuis bent geweest om erover te praten.

Als het nieuws totaal onverwacht komt, kun je meer ontkenning en verbazing verwachten. Of als je familieleden zelf kerngezond zijn, zien ze misschien veel minder risico’s.

Recht om niet te weten

Het kan zijn dat familieleden het liever niet hadden willen weten. Dat is hun goed recht. Maar de dokter heeft jou uitgelegd dat het in belang kan zijn van hun gezondheid. Dus wilde jij de informatie niet achterhouden. Je familielid weet dan in ieder geval dat het speelt en dan kun je het daarbij laten. Je hoeft ze niet over te halen erover te praten. En ook niet om zich te laten testen.

Lees verder: Het gesprek met je familie
Terug naar: Familie vertellen over erfelijke aanleg kanker

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Zet op een rij

Wat is jouw motivatie is om het te vertellen?
Stel je bij drie verschillende familieleden voor hoe zij zouden kunnen reageren (Realiseer je dat het ook heel anders kan gaan) en hoe jij hiermee om kunt gaan