Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat houdt mij tegen?

Heb jij redenen om het niet aan je familie te vertellen? Lees hier hoe je er mee om kunt gaan. 

Je hebt weinig energie

Als je zelf al ziek bent, heb je misschien geen energie om met je familie te gaan praten over erfelijkheid. Vraag iemand uit je familie je te helpen. Breng het nieuws samen met dit ‘maatje’ of vraag hem of haar het te doen. Of stuur alvast de brief. Dan kun je eventueel aangeven dat jullie het er later nog over zullen hebben, als je je beter voelt.

Geen (goede) relatie

Misschien heb je geen goede relatie met (bepaalde) familieleden. Of je hebt geen contact meer. Je kunt vragen of iemand anders ze wil informeren. Of je stuurt ze per mail of post de familiebrief door.

Geen adressen of telefoonnummers

Vraag ernaar in de familie. Soms kun je mensen opsporen via Google, Facebook, Instagram of LinkedIn. Maar doe dit niet met een openbaar bericht dat iedereen op internet kan lezen. Ben je niet zo handig met sociale media? Vraag een familielid of vriend(in) om te helpen.

Willen ze het wel weten?

Je weet nooit hoe mensen op het nieuws gaan reageren. Je familieleden kunnen pas bedenken of ze het wel wilden weten, als ze al op de hoogte zijn! Vaak hebben mensen ook tijd nodig om het te laten bezinken. Je doet het met de beste bedoelingen. Je kunt zeggen dat de arts je gevraagd heeft het te vertellen. En onthoud: jij bent misschien de eerste die hier mee komt, maar je kunt er natuurlijk niets aan doen!

Het goede moment

Misschien is een familielid bijvoorbeeld net bevallen, failliet gegaan of gescheiden. Weet je zeker dat het betreffende familielid het nieuws nu niet aan kan? Zet de voor- en nadelen van het uitstellen op een rijtje. Dan kun je het later uitleggen. Bedenk ook wanneer je het wél wilt vertellen of er opnieuw over na wilt denken. Anders komt het er misschien niet meer van. 

Je bent niet zo goed in dit soort gesprekken

Als je dit soort gesprekken moeilijk vindt, ben je niet de enige. Praat er dan over met iemand van de polikliniek klinische genetica.

Lees verder Wat ga ik vertellen?

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar Familie vertellen over erfelijke aanleg kanker

Zet op een rij

Wat houdt jou tegen om het te vertellen?
Wat zou je daar aan kunnen doen (maak gebruik van bovenstaande tips)?
Pdf

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.