Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vertel ik mijn familie over erfelijke aanleg kanker?

Wat is nu een goede manier of gelegenheid om dit nieuws aan jouw familie te vertellen? Dat ligt er aan wat bij jou past, en bij jouw relatie met je familie. Houd rekening met mogelijke wensen en reacties van anderen, maar blijf uitgaan van jezelf.

Zoek een maatje

Wil je het vertellen maar zie je er tegenop? Of heb je een hele grote familie? Je hoeft het niet aan iedereen persoonlijk te vertellen.
Je kunt een ‘maatje’ vragen om het nieuws te vertellen. Of om het samen te vertellen. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die meer contacten heeft in de familie. Je kunt ook vragen of bijvoorbeeld je ouders het aan hun broers en zussen vertellen. Of je vraagt je oom(s) en tante(s) het aan hun kinderen (jouw neven of nichten) vertellen.

Familiebrief sturen

Als je weinig contact hebt met bepaalde familieleden of wilt ze niet opzoeken, dan kun je de familiebrief mailen of op sturen. Je kunt hier een korte en/of persoonlijke toelichting bij voegen (zie voorbeeldbrieven).

Klein gezelschap of grote groep

Sommige mensen zien hun familie vooral op gelegenheden als een reünie, begrafenis of trouwerij. Het nieuws kan op zo’n moment soms minder goed vallen, omdat mensen dan met iets heel anders bezig zijn, bijvoorbeeld afscheid nemen of feest vieren. Kies, als het kan, een rustiger moment.

Wees voorzichtig met uitstellen

Misschien wil je bepaalde familieleden nog niet informeren. Bijvoorbeeld omdat je het nieuws eerst zelf wilt verwerken, of een ‘goed moment’ afwacht.
Het is soms moeilijk om voor een ander te bepalen wat een goed moment is. Ook bestaat het risico dat iemand die het niet wist, kanker krijgt. Misschien had dit voorkomen kunnen worden of was de kanker eerder ontdekt als je het hem of haar al had verteld. Soms kan uitstellen echter een heel weloverwogen keuze zijn. Heb jij redenen om het uit te stellen? Kijk op de lijst voor bijbehorende tips.

Vraag advies

Heb je de indruk dat mensen die jij geïnformeerd hebt, het nieuws (nog) niet doorgeven aan hun eigen gezinsleden? Vraag advies bij de polikliniek klinische genetica.

Download hier de folder ‘Kanker en erfelijkheid: hoe vertel ik het mijn familie

Lees verder: Wat houdt mij tegen?

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar: Familie vertellen over erfelijke aanleg kanker

Zet op een rij

Welke familieleden moeten het weten?
Wie van hen wil je schrijven, wie wil je opbellen of opzoeken?
Wie kun je vragen anderen te informeren, voor of met jou?
Pdf

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.