Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbeeldbrieven

Beste familieleden,
Zoals sommigen van jullie misschien gehoord hebben, ben ik ziek. Ik blijk een erfelijke vorm van kanker te hebben. Omdat het kan zijn dat jullie deze erfelijke aanleg ook hebben, stuur ik bijgaande informatiebrief. Deze brief heb ik van mijn erfelijkheidsarts gekregen.
Misschien overval ik jullie, maar het kan belangrijk zijn voor jullie gezondheid om dit te weten.  
Bij vragen kun je je door je huisarts naar de polikliniek Klinische Genetica laten verwijzen (zie bijgaande brief van het ziekenhuis).
Omdat ik door mijn ziekte erg weinig energie heb, word ik hier liever niet zelf over benaderd.
Succes en sterkte, vriendelijke groet, Naomi

Lieve mensen,
Vorige week kreeg ik de uitslag van mijn DNA-onderzoek. Zoals jullie weten vond ik het erg spannend. Helaas bleek dat ik inderdaad een erfelijke aanleg voor Lynch syndroom heb! Dat veroorzaakte mijn darmkanker. Het was echt schrikken. Maar ik vreesde het al wel; oom Pieter en Adriaan zijn immers ook overleden aan darmkanker. Ik heb er avonden lang met Cornelis over gepraat; ook in verband met de kinderen. Zij kunnen het ook hebben en wat dan? Er komt veel op ons af.
De aanleg komt van papa’s kant. Helaas kunnen jullie en jullie kinderen de erfelijke aanleg ook hebben. Dan hebben jullie een verhoogde kans om ziek te worden. Had ik maar een beter bericht kunnen brengen! Gelukkig zijn er controles mogelijk en eventueel preventieve operaties, als je inderdaad de erfelijke aanleg blijkt te hebben. Maar misschien blijkt wel dat jullie de aanleg niet hebben, dat zou fijn zijn.
Omdat het nog even kan duren voor ik jullie zie, stuur ik alvast de brief van het ziekenhuis door. Als jullie je willen laten testen op de aanleg of als je meer informatie wilt, kun je de huisarts om een verwijzing vragen naar een erfelijkheidsarts.
Ik zie jullie nog wel, het zal nog wel even een thema blijven… veel liefs en wijsheid toegewenst, liefs Cornelia

Terug naar Hoe vertel ik mijn familie over erfelijke aanleg kanker

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.