Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbeeldbrieven voor informeren familieleden erfelijke aanleg kanker

Heb je een erfelijke aanleg voor kanker? Dan kan de erfelijkheidsarts je uitleggen welke familieleden je kunt informeren, omdat zij ook meer kans hebben op de erfelijke aanleg. Sommige mensen sturen hun familieleden een brief. Hieronder staan twee voorbeeldbrieven.

Beste familieleden,
Zoals sommigen van jullie misschien gehoord hebben, ben ik ziek. Ik blijk een erfelijke vorm van kanker te hebben. Omdat het kan zijn dat jullie deze erfelijke aanleg ook hebben, stuur ik de brief die ik van mijn erfelijkheidsarts heb gekregen.
Misschien overval ik jullie, maar het kan belangrijk zijn voor jullie gezondheid om dit te weten.  
Bij vragen kun je je door je huisarts naar de polikliniek Klinische Genetica laten verwijzen (dat staat ook in de familiebrief van het ziekenhuis die hierbij zit).
Omdat ik door mijn ziekte erg weinig energie heb, houd ik het graag hierbij.
Succes en sterkte. 
Vriendelijke groet, Naomi

Lieve mensen,
Vorige week kreeg ik de uitslag van mijn DNA-onderzoek. Zoals jullie weten vond ik het erg spannend. Helaas bleek dat ik inderdaad een erfelijke aanleg voor Lynch syndroom heb! Dat veroorzaakte mijn darmkanker. Het was echt schrikken. Maar ik was er al bang voor; oom Pieter en Adriaan zijn immers ook overleden aan darmkanker. Ik heb er avonden lang met Cornelis over gepraat; ook in verband met de kinderen. Zij kunnen het ook hebben en wat dan? Er komt veel op ons af.
De aanleg komt van papa’s kant. Helaas kunnen jullie en jullie kinderen de erfelijke aanleg ook hebben. Dan hebben jullie een verhoogde kans om ziek te worden. Had ik maar een beter bericht kunnen brengen! Gelukkig zijn er controles mogelijk en eventueel preventieve operaties, als je inderdaad de erfelijke aanleg blijkt te hebben. Maar misschien blijkt wel dat jullie de aanleg niet hebben, dat zou fijn zijn.
Omdat het nog even kan duren voor ik jullie zie, stuur ik alvast de familiebrief van het ziekenhuis door. Daarin staat meer informatie. Als jullie je willen laten testen op de aanleg of als je meer informatie wilt, kun je de huisarts om een verwijzing vragen naar een erfelijkheidsarts.
Ik zie jullie nog wel, het zal nog wel even een thema blijven… 

Veel liefs en wijsheid toegewenst. 
Liefs, Letty

Terug naar Hoe vertel ik mijn familie over erfelijke aanleg kanker

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 4 juni 2024