Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Wegener

De ziekte van Wegener is een aandoening waarbij de bloedvaten in het lichaam ontstoken raken. Hierdoor kan er minder bloed naar de weefsels waarin de bloedvaten zitten. Ook in deze weefsels kan er schade ontstaan.

Bij de ziekte van Wegener richt de afweer zich tegen delen van het lichaam. Daarom is de ziekte van Wegener een auto-immuunziekte. De afweer beschermt het lichaam gewoonlijk tegen ziekteverwekkers. Waarom de afweer bij de ziekte van Wegener bepaalde delen van het lichaam aanvalt, is niet precies bekend. Mogelijk spelen erfelijke factoren en andere factoren er een rol bij.

De ontstekingen zitten vooral in de neus, luchtpijp, longen en nieren. Maar ze kunnen ook in andere delen van het lichaam ontstaan. Bij de ziekte van Wegener kunnen verkoudheid, hoest, bloedneuzen, ontstekingen van de bijholtes, gewrichtspijn en oogontstekingen voorkomen.

De kenmerken verschillen per persoon. Het kan op elke leeftijd voorkomen.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ziekte van Wegener
   Granulomatose van Wegener
   Wegener’s granulomatosis
   Morbus Wegener
   WG
   Granulomatose met Polyangiitis
   GPA
   Wegener

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De ziekte van Wegener kan worden vermoed op grond van bovengenoemde  kenmerken. De diagnose wordt vastgesteld door onderzoek van stukjes weefsel (biopsie), urineonderzoek en röntgenfoto’s. Er wordt ook bloedonderzoek gedaan. Dan wordt onder andere gekeken of er zogenaamde anti-neutrophil cytoplasmic antibodies (ANCA) zijn. De diagnose is vaak moeilijk te stellen, omdat veel kenmerken ook bij andere aandoeningen kunnen horen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Wegener kan niet genezen. Met medicijnen kunnen de kenmerken verminderen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   De ziekte van Wegener komt voor bij ongeveer 1 op de 8.000 mensen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De oorzaken van de ziekte van Wegener zijn niet goed bekend. Misschien speelt, naast andere factoren, ook erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan.