Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Milroy

De ziekte van Milroy is een erfelijke ziekte van het lymfestelsel. De oorzaak is een verandering in het erfelijke materiaal. Het lymfestelsel maakt en vervoert vloeistof en cellen die een rol spelen bij ons afweersysteem. Cellen zijn de bouwstenen van het lichaam. De cellen van het afweersysteem beschermen het lichaam tegen ziekteverwekkers.

Baby’s met de ziekte van Milroy krijgen kort na hun geboorte vaak lymfoedeem in hun onderbenen en voeten. Dit komt doordat het lymfestelsel te veel vloeistof maakt en gaat ophopen. Deze zwelling zit meestal aan beide kanten van het lichaam. En wordt niet erger in de loop van de tijd.

Jongens met de ziekte van Milroy kunnen afwijkingen aan de urineleiders hebben. De urineleiders zijn de buizen waardoor de urine van de nieren naar de blaas gaat. Ook kunnen bij deze ziekte de nagels van de tenen schuin omhoog staan. Verder kunnen er groeven in de tenen zitten. De aders in de benen zijn vaak goed te zien. Sommige mensen krijgen cellulitis. Dit is een ontsteking van het lymfestelsel. Hierdoor kan het beschadigen. Cellulitis komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Door cellulitis kan de zwelling in de onderbenen toenemen.

ALLES OPENEN