Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Farber

Bij iemand met de ziekte van Farber verzamelen zich vetten in de gewrichten. Dat komt omdat het lichaam de vetten niet goed kan verwerken. De oorzaak is een afwijking in een gen. Er zijn verschillende typen van de ziekte van Farber. Welke klachten iemand heeft en hoeveel last iemand daarvan heeft, verschilt van persoon tot persoon. 

Meestal krijgt een kind met de ziekte van Farber een paar maanden na de geboorte al klachten. Ze krijgen dikke gewrichten, die pijn kunnen doen. Ook komen er vaak vetknobbeltjes onder de huid of bij de gewrichten. Verder krijgen kinderen vaak een schorre stem. Soms hebben ze een grotere lever en milt. Ook de longen kunnen beschadigen, en dan kan iemand longontsteking krijgen. Soms heeft een kind een verstandelijke beperking. Enkele kinderen hebben nog andere kenmerken, zoals schade aan de zenuwen. 

Door de ziekte van Farber overlijdt iemand meestal eerder dan iemand zonder deze ziekte. Hoeveel eerder dat is, hangt af van het type van de ziekte die iemand heeft. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN