Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiskott-Aldrich syndroom

Bij Wiskott-Aldrich syndroom (WAS) is er iets mis met de afweer. De oorzaak is een fout in een gen. Vooral jongens en mannen hebben de aandoening. Meisjes en vrouwen hebben de aandoening minder vaak. Welke klachten iemand krijgt en hoe ernstig deze zijn, kan van persoon tot persoon verschillen.

Kinderen met Wiskott-Aldrich syndroom krijgen vaker infecties. Dat komt, omdat een deel van de afweer minder goed werkt. Ook kunnen kinderen eczeem krijgen. Mensen met dit syndroom hebben meer kans om bloedingen te krijgen. Dit kan te zien zijn als kleine bloedingen in de huid. Of dat iemand sneller blauwe plekken krijgt of dat een bloedneus langer duurt. Dat komt, omdat mensen met WAS minder bloedplaatjes hebben. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat op wondjes korstjes komen, zodat het bloeden stopt.

Ook hebben mensen met dit syndroom meer kans op auto-immuunziektes, zoals reumatoïde artritis of vasculitis, en op sommige soorten kanker, zoals kanker van de lymfeklieren en leukemie.

Met een stamceltransplantatie kan iemand met WAS genezen. Zonder stamceltransplantatie kunnen mensen op jonge leeftijd overlijden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Eczeem-trombocytopenie-immuundeficiëntie-syndroom
   Eczema-thrombocytopenia-immunodeficiency syndrome
   Immunodeficiency 2
   Wiskott syndrome
   Wiskott-Aldrich syndrome
   WAS

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen Wiskott-Aldrich syndroom vaststellen met onderzoek van het lichaam, onderzoek van het bloed en door DNA-onderzoek te doen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Wiskott-Aldrich syndroom kan genezen met een stamceltransplantatie. Voor de infecties kunnen dokters medicijnen geven. Ook voor het eczeem zijn er medicijnen. Soms wordt met een operatie de milt weggehaald. Dan kan de hoeveelheid bloedplaatjes in het bloed weer groter worden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Over de hele wereld worden er per jaar ongeveer 1 tot 10 op een miljoen jongens geboren met Wiskott-Aldrich syndroom. Er zijn minder meisjes met de aandoening.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van Wiskott-Aldrich syndroom is een fout in het WAS-gen. Het WAS-gen ligt op het X-chromosoom, op de korte (p) arm op plek 11.23 (Xp11.23).

   De fout in dit gen zorgt voor de klachten van de aandoening.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Ja, Wiskott-Aldrich syndroom is erfelijk. Het is erfelijk op een X-gebonden manier.

  • Kinderwens

   Heb je kans op een kind met Wiskott-Aldrich syndroom en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt het erover praten met je dokter. Als het nodig is, dan kan je dokter je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

   Of embryoselectie (PGT) mogelijk is, kun je bespreken met je dokter.