Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiskott-Aldrich syndroom

Bij Wiskott-Aldrich syndroom (WAS) is er iets mis met de afweer. De oorzaak is een fout in een gen. Vooral jongens en mannen hebben de aandoening. Meisjes en vrouwen hebben de aandoening minder vaak. Welke klachten iemand krijgt en hoe ernstig deze zijn, kan van persoon tot persoon verschillen.

Kinderen met Wiskott-Aldrich syndroom krijgen vaker infecties. Dat komt, omdat een deel van de afweer minder goed werkt. Ook kunnen kinderen eczeem krijgen. Mensen met dit syndroom hebben meer kans om bloedingen te krijgen. Dit kan te zien zijn als kleine bloedingen in de huid. Of dat iemand sneller blauwe plekken krijgt of dat een bloedneus langer duurt. Dat komt, omdat mensen met WAS minder bloedplaatjes hebben. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat op wondjes korstjes komen, zodat het bloeden stopt.

Ook hebben mensen met dit syndroom meer kans op auto-immuunziektes, zoals reumatoïde artritis of vasculitis, en op sommige soorten kanker, zoals kanker van de lymfeklieren en leukemie.

Met een stamceltransplantatie kan iemand met WAS genezen. Zonder stamceltransplantatie kunnen mensen op jonge leeftijd overlijden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN