Overslaan en naar de inhoud gaan

Tracheo-oesofageale fistel

Een kind met een tracheo-oesofageale fistel heeft een open verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp. Die open verbinding noemen we een fistel. Tracheo-oesofageale fistel is een aangeboren aandoening.
Bij de geboorte horen de slokdarm en de luchtpijp apart van elkaar te zijn. Maar bij tracheo-oesofageale fistel is dit niet zo. Hoe dat komt is meestal niet duidelijk.

Meestal is tracheo-oesofageale fistel onderdeel van oesofagus atresie. Dat is een afsluiting van de slokdarm.

Bij een tracheo-oesofageale fistel komt niet alle voeding in de maag, maar ook in de luchtpijp. En lucht komt juist in de maag terecht. Na de bevalling kan de baby gaan hoesten. Ook kan de baby benauwd worden en blauw aanlopen bij het voeden. De baby kan gaan spugen.
Omdat er soms voedsel in de longen terecht komt, kan de baby longinfecties krijgen.

Bij 1 op 10 (10%) personen is oesofago-trachale fistel deel van de VATER associatie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Oesofago-trachale fistel
   TOF
   Tracheo-oesophageal fistula

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen denken dat een baby tracheo-oesofageale fistel heeft met de kenmerken die  hier boven staan. Artsen kunnen  met  röntgenonderzoek vaststellen dat een kind deze aandoening heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Tracheo-oesofageale fistel is meestal goed te behandelen. Met een operatie kan de fistel weggehaald worden. Dan worden de delen van de slokdarm weer aan elkaar gezet. Voor longinfecties kunnen medicijnen helpen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland worden ongeveer 50 kinderen per jaar geboren met een oesofagus atresie. Hiervan heeft ongeveer 9 van de 10 kinderen (90%) ook een tracheo-oesofageale fistel.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Als het kind alleen een tracheo-oesofageale fistel heeft, is deze waarschijnlijk multifactorieel erfelijk.

  • Kinderwens

   Heb je zelf een tracheo-oesofageale fistel en wil je kinderen? Of heb je eerder een kind gekregen met een tracheo-oesofageale fistel en wil je een kind? Dan je kun er over praten met je dokter. Hij of zij je kan verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Die kan je mogelijk meer vertellen over de kans dat je baby een tracheo-oesofageale fistel heeft.
   Tijdens de zwangerschap kan er uitgebreid echo-onderzoek (GUO) worden gedaan.