Overslaan en naar de inhoud gaan

Tracheo-oesofageale fistel

Tracheo-oesofageale fistel is een aangeboren aandoening van de slokdarm. Bij de geboorte horen de slokdarm en de luchtpijp apart van elkaar te zijn. Maar een tracheo-oesofageale fistel is een open verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp: die open verbinding noemen we een fistel.  De aandoening is meestal onderdeel van oesofagus atresie. Een oesofagus atresie is een afsluiting van de slokdarm. Hoe deze aandoening ontstaat is meestal niet duidelijk.

Bij een tracheo-oesofageale fistel komt niet alle voeding in de maag, maar ook in de luchtpijp. Na de bevalling kan de baby gaan hoesten, benauwd worden en blauw aanlopen bij het voeden. De voeding wordt vaak terug gegeven. Doordat er voedsel in de longen terecht kan komen, kunnen longinfecties ontstaan.

Bij 1 op 10 (10%) personen is oesofago-trachale fistel deel van de VATER associatie.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Oesofago-trachale fistel
   TOF
   Tracheo-oesofagale fistel
   Tracheo-oesophageale fistel
   Tracheo-oesophageal fistula

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Tracheo-oesofageale fistel wordt vermoed op grond van bovenstaande kenmerken. De diagnose wordt gesteld met behulp van röntgenonderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Tracheo-oesofageale fistel is meestal goed te behandelen. Met een operatie kan de fistel weggehaald worden. Dan worden de delen van de slokdarm aan elkaar gezet. Voor longinfecties kunnen medicijnen helpen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland worden ongeveer 50 kinderen per jaar geboren met een oesofagus atresie. Hiervan heeft ongeveer 9 van de 10 kinderen (90%) ook een tracheo-oesofageale fistel.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Als het kind alleen een tracheo-oesofageale fistel heeft, erft deze waarschijnlijk multifactorieel over.

  • Meer info voor artsen
   • OMIM
   • GeneReviewsInformatie over de combinatie van oesofagus atresie en tracheo-oesofagale fistel (EA/TEF)