Overslaan en naar de inhoud gaan

FTAAD (Familiaire Thoracale Aorta Aneurysma en/of Dissectie)

FTAAD is een aandoening van de grote lichaamsslagader (aorta) waarbij de aorta bij meerdere mensen in één familie op sommige plekken in de borstkas (thorax) wijder geworden is. Een wijde plek in een slagader heet een aneurysma. Hierdoor wordt de wand van de slagader zwakker. De wand kan scheuren als deze te zwak is geworden. Als de slagader scheurt, noemen artsen dat een dissectie.

Of en wanneer iemand klachten krijgt van FTAAD, verschilt van persoon tot persoon. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met waar de wijde plek in de aorta zit en hoe snel die plek groter wordt. Ook binnen een familie kan het moment verschillend zijn dat iemand klachten krijgt.

Er zijn meerdere oorzaken voor het wijder worden van de aorta. Soms is de oorzaak omdat iemand lange tijd een hoge bloeddruk heeft (gehad). Soms is erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak.

Is de aorta in de borstkas bij meerdere mensen in één familie wijder geworden? Dan is de kans groter dat dit komt door erfelijke aanleg.
Maar niet in alle families wordt die erfelijke aanleg ook gevonden.

Sommige mensen met wijde plekken in de aorta in de borstkas, hebben ook een grotere kans op wijde plekken in bloedvaten op andere plaatsen in het lichaam. Bijvoorbeeld in de buikholte of de hersenen.

Vaak merken mensen niets van de aneurysma in de aorta (grote lichaamsslagader). Maar als een aneurysma scheurt, kan iemand hier aan overlijden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN