Overslaan en naar de inhoud gaan

Familiaire Hypercholesterolemie

Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een erfelijke aandoening. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Bij FH wordt het cholesterol gehalte in het bloed te hoog. Cholesterol is een vet-achtige stof die belangrijk is bij de opbouw van het lichaam, de spijsvertering en het maken van hormonen. De kenmerken van FH verschillen per persoon.

Er is een goede soort, het HDL-cholesterol, die brengt cholesterol terug naar de lever; en de lever zuivert het uit het bloed.

En er is een slechte soort, het LDL-cholesterol. Normaal zorgt de lever ervoor dat er voldoende LDL-cholesterol uit het bloed gehaald kan worden. Maar bij FH doet de lever dit onvoldoende. Dan blijft er te veel LDL-cholesterol in het bloed. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan in bloedvaten. Dit kan leiden tot hart- en vaatproblemen.

Als de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien dicht gaan zitten, kan een hartinfarct ontstaan. Als dit gebeurt bij de bloedvaten in de hersenen krijgt iemand een herseninfarct (beroerte).

Ook kan cholesterol ophopen in pezen, bij knokkels, op de rug van de hand, en als een witte ring rond het regenboogvlies (de iris) van het oog. De cholesterol kan zich ook ophopen in gele bolletjes bij de oogleden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN