Overslaan en naar de inhoud gaan

Anorexia Nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis. De oorzaak is niet precies bekend. Maar waarschijnlijk spelen bij het ontstaan van anorexia nervosa psychologische en sociale omstandigheden een rol, evenals erfelijkheid. Bij anorexia nervosa heb je ernstig ondergewicht gedurende een langere periode. Vaak zijn mensen met anorexia nervosa bang om aan te komen. Ook is de manier waarop ze tegen hun eigen gewicht en lichaam aankijken verstoord.

Er zijn twee vormen van anorexia nervosa. Bij de ene vorm eet iemand bijna niets. Bij de andere vorm heeft iemand soms eetbuien en probeert zojuist gegeten voedsel kwijt te raken, door bijvoorbeeld over te geven. Deze vorm verschilt van boulimia nervosa, omdat iemand met anorexia nervosa de hele tijd te weinig weegt.

Door het afvallen kunnen bij anorexia nervosa ook andere problemen ontstaan. Iemand met anorexia nervosa kan het regelmatig koud hebben en zich moe en lusteloos voelen. De hartslag en de temperatuur van het lichaam kunnen dalen. Ook een droge huid en haarverlies komen voor. Verder kunnen hartritmestoornissen ontstaan. Er kunnen donshaartjes op het gezicht, de rug en de armen gaan groeien. Ook kan botontkalking ontstaan. Botontkalking wordt ook wel osteoporose genoemd. Vrouwen met anorexia nervosa kunnen menstruatiestoornissen krijgen of helemaal niet meer ongesteld worden.

Meestal begint anorexia nervosa tussen de 15 en 25 jaar. Maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd ontstaan. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Anorexia Nervosa
   Anorexia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Anorexia nervosa wordt vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan gesteld worden op grond van onderzoek door een gespecialiseerde arts en het meten van de Body Mass Index (BMI). Met de BMI kan worden berekend of iemand een normaal gewicht heeft in relatie tot haar of zijn lengte.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van anorexia nervosa verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van de kenmerken en de duur ervan. Meestal vindt de behandeling vanuit een gespecialiseerd centrum plaats door een team van hulpverleners, zoals een diëtist, psycholoog en verpleegkundige. De behandeling bestaat er onder andere uit dat iemand weer een gezond gewicht en een beter eetpatroon krijgt. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Per jaar krijgen ongeveer 1.300 mensen anorexia nervosa. De aandoening komt vooral bij vrouwen voor. Van de mensen met anorexia nervosa is ongeveer 1 op de 10 (10%) een man.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De rol van erfelijkheid bij anorexia nervosa is nog niet helemaal opgehelderd. De aandoening erft waarschijnlijk multifactorieel over.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.