Overslaan en naar de inhoud gaan

Anorexia nervosa

Iemand met anorexia nervosa voelt zich vaak dik, terwijl ze dat niet zijn. Iemand kan zelfs veel te weinig wegen voor haar (of zijn) lengte en zich toch dik voelen. Ook is iemand met anorexia vaak bang om in gewicht aan te komen. De manier waarop iemand met anorexia nervosa zijn/haar eigen lichaam en gewicht beoordeeld is verstoord. Anorexia komt het meest bij vrouwen voor, maar er zijn ook mannen die het hebben.

De oorzaak is niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen bij het ontstaan van anorexia nervosa verschillende dingen een rol, zoals psychologische en sociale omstandigheden.   

Er zijn twee vormen van anorexia nervosa. Bij de ene vorm eet iemand heel weinig tijdens de maaltijden en daar buiten bijna niets.

Bij de andere vorm eet iemand soms heel veel en doet daarna haar best om dat voedsel meteen weer kwijt te raken. Deze vorm verschilt van boulimia nervosa, omdat iemand met anorexia nervosa de hele tijd te weinig weegt.

Iemand met anorexia nervosa ziet er dun uit. Ook hebben ze vaak klachten zoals koude handen en voeten, ze zijn vaak duizelig en hebben een droge huid. Soms valt hun hoofdhaar uit en soms gaan er donshaartjes groeien op hun huid.

Verder kan zo iemand hartritmestoornissen en botontkalking (osteoporose) krijgen. Vrouwen met anorexia nervosa kunnen onregelmatig gaan menstrueren of helemaal niet meer ongesteld worden.

Mensen met anorexia kunnen een obsessie hebben voor voedsel. Hun eetgewoontes houden ze zoveel mogelijk voor zichzelf. Sommigen voelen zich somber of depressief. Ook kunnen ze vlak reageren. Soms zijn mensen met anorexia nervosa het liefste alleen; ze zonderen zich af.
 
Meestal begint anorexia nervosa tussen de 15 en 25 jaar. Maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd ontstaan. Niet iedereen met anorexia heeft dezelfde klachten.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Anorexia

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan, kan een arts anorexia nervosa vaststellen. Er wordt vaak ook lichamelijk onderzoek en onderzoek van het bloed en de urine gedaan.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      De behandeling van anorexia nervosa verschilt van persoon tot persoon. Het doel is een gezond gewicht te krijgen en daar hoort ook het behandelen van de psychische klachten bij.

    • Hoe vaak komt het voor?

      In Nederland zijn er ongeveer 20.000 jonge vrouwen anorexia nervosa krijgen. De aandoening komt vooral bij meisjes en vrouwen voor. Maar er zijn ook jongens en mannen die het hebben.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      De oorzaak van anorexia is niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen bij het ontstaan verschillende zaken een rol, zoals erfelijke gevoeligheid, maar ook psychologische en sociale omstandigheden.

    • Kinderwens

      Wil je zwanger worden en heb je anorexia nervosa? Overleg met je (huis)arts over de mogelijkheden.

    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.