Overslaan en naar de inhoud gaan

Depressie

Bij een depressie is iemand langere tijd somber. De oorzaak is niet precies bekend. Maar bij het ontstaan van depressie spelen verschillende zaken een rol, waaronder geslacht, leeftijd, erfelijkheid en sociale omgeving.

Er is sprake van een depressie als iemand langer dan twee weken last heeft van een sombere stemming en/of minder interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten. Daarnaast heeft iemand minimaal vijf van de volgende kenmerken:

- Afvallen zonder dat iemand lijnt, of juist aankomen in gewicht
- Weinig of juist veel slapen
- Veel of juist weinig bewegen
- Moe zijn of geen energie hebben
- Het gevoel hebben dat iemand niks waard is of dat iemand ergens schuld aan heeft zonder dat dat zo is
- Zich niet goed kunnen concentreren of besluiten kunnen nemen
- Veel piekeren
- Geen zin in seks
- Steeds weer denken aan de dood of denken aan zelfmoord

Iemand heeft deze kenmerken het grootste deel van de dag en (bijna) elke dag. Hierdoor kan iemand moeite hebben om sociaal, emotioneel en lichamelijk te functioneren. 

Er zijn meerdere vormen van depressie. In deze tekst hebben we het over de unipolaire depressie. Andere vormen zijn psychotische depressie en postnatale depressie. Bij psychotische depressie heeft iemand ook wanen. Vrouwen kunnen na een bevalling een postnatale depressie krijgen.

Hoe lang een depressie duurt, verschilt per persoon. Een depressie kan korter dan drie maanden duren, maar ook langer dan twee jaar. Het kan een keer zijn, of de depressie kan (een aantal keer) terugkomen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Depressieve stoornis
   Unipolaire depressie
   Depression
   Unipolar depression

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een gespecialiseerd arts kan een depressie vaststellen met behulp van de kenmerken die hier boven staan. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van een depressie hangt van de ernst en de vorm van de depressie. Soms kan zelfhulp helpen. Verder kunnen gesprekken met een therapeut goed werken. Ook kunnen medicijnen helpen. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Van alle volwassen Nederlanders tot 65 jaar heeft ongeveer 1 op 5 (20%) ooit een depressie gehad. Vrouwen hebben bijna 2 keer zo vaak een depressie als mannen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Een depressie is een multifactoriële aandoening. Dit houdt in dat meerdere zaken een rol spelen bij het ontstaan van de stoornis. Erfelijkheid is daar één van. Kinderen van ouders met een depressie hebben bijna 3 keer zo veel kans om zelf een depressie te krijgen.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze aandoening (nog) geen expertisecentrum aangewezen.