Overslaan en naar de inhoud gaan

Acromegalie

Bij iemand met acromegalie worden de handen en voeten, en soms het gezicht, geleidelijk groter. Dit komt door een gezwel in de hypofyse. De hypofyse is een kleine klier die onder aan de hersenen zit. De hypofyse maakt hormonen, waaronder groeihormoon. Dat gezwel is meestal goedaardig. De kenmerken verschillen per persoon.
 
Acromegalie kan op elke leeftijd beginnen, maar meestal wordt het op middelbare leeftijd vastgesteld. Als het op jonge leeftijd begint, kan een kind erg lang worden. Dit is reuzengroei.

Acromegalie begint vaak met het groter worden van de handen en voeten. Ook zwellen deze soms op. Dan passen ringen, horloges en schoenen niet meer. Verder kunnen de onderkaak, de lippen en de neus groter worden. Daardoor gaan sommigen er anders uitzien. De stem kan zwaarder worden.

Ook kan iemand overmatig zweten en de huid kan dikker worden. Bij anderen hoort slechtziendheid, diabetes type 2, of een hoge bloeddruk erbij. Soms raken de gewrichten ontstoken. Daarnaast komt vermoeidheid voor.

Bij sommige mensen ontwikkelen zich poliepen in de darm. Hieruit kan een kwaadaardig gezwel ontstaan.

ALLES OPENEN