Overslaan en naar de inhoud gaan

Aangeboren heupdysplasie en heupluxatie

Heupdysplasie en heupluxatie zijn aangeboren afwijkingen van de heupen.
Een heupgewricht bestaat uit twee delen: de heupkom en de heupkop. De heupkom moet goed om de heupkop heen zitten. Bij heupdysplasie is de kom niet juist ontwikkeld. De kom is niet diep genoeg. De heupkop kan daardoor makkelijk uit de kom raken (heupluxatie).

Kinderen met deze heupafwijkingen hebben soms ook andere aangeboren aandoeningen, zoals een scheefstand van de nek of klompvoeten.

Het kan moeilijk zijn om heupluxatie te ontdekken. Wel valt soms op dat de bilplooien niet gelijk zijn. Of dat de benen van de baby niet even lang lijken. Bij heupdysplasie of heupluxatie zijn de benen niet gemakkelijk te spreiden, of is er een verschil in spreiden tussen het ene been en het andere been.

Kinderen met heupluxatie lopen soms wat mank of waggelend. Als een heupdysplasie niet goed behandeld wordt, dan kan de heup op latere leeftijd gaan slijten.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Dysplastische heupontwikkeling
   DHO
   Developmental dysplasia of the hip
   DDH

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Heupdysplasie of heupluxatie kan met de kenmerken die hierboven staan worden vermoed. De diagnose kan met echo- of röntgenonderzoek worden bevestigd.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling bestaat uit het volgende: de benen worden in spreidstand gehouden met een spreidbroek van kunststof. Door de spreidstand wordt de heupkop goed in de kom gedrukt. Zo wordt de heupkom gestimuleerd om zich op de juiste manier te ontwikkelen.

   Bij sommige kinderen wordt een operatie gedaan. Daarbij wordt de kop in de kom geplaatst en/of de stand van de kom veranderd.

   De duur van de (spreid)behandeling verschilt. Hoe vroeger de behandeling gebeurt, hoe beter het resultaat is. Omdat de ontwikkeling van de heup bij jonge kinderen beter te beïnvloeden is.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 2 tot 4 op de 100 kinderen wordt met heupdysplasie geboren. Verder hebben 1 op de 1.000 kinderen een heupluxatie. Bij een stuitligging komt heupdysplasie of heupluxatie vaker voor. En meisjes hebben het vaker dan jongens.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Aangeboren heupdysplasie/luxatie erft multifactorieel over.