Overslaan en naar de inhoud gaan

X-gebonden agammaglobulinemie

Iemand met X-gebonden agammaglobulinemie heeft vaak ontstekingen die steeds terugkomen. De oorzaak is een afwijking in een gen. Bijna alleen jongens en mannen hebben de aandoening. Meisjes en vrouwen kunnen drager zijn. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

Mensen met X-gebonden agammaglobulinemie maken te weinig antistoffen. Antistoffen zitten in je bloed. Ze beschermen je lichaam tegen ziekteverwekkers. Bij X-gebonden agammaglobulinemie worden minder antistoffen tegen bacteriën gemaakt. De afweer tegen de meeste virussen werkt wel normaal.

De klachten van X-gebonden agammaglobulinemie beginnen meestal een paar maanden na de geboorte met ontstekingen die steeds terugkomen. Deze ontstekingen kun je op verschillende plekken van je lichaam krijgen, zoals op je huid en in je oren, ogen, neus en longen. Als iemand vaak op dezelfde plek ontstekingen heeft, dan kan daar schade ontstaan. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN