Overslaan en naar de inhoud gaan

X-gebonden agammaglobulinemie

X-gebonden agammaglobulinemie is een erfelijke aandoening van de afweer. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Bij X-gebonden agammaglobulinemie worden minder antistoffen gemaakt. Antistoffen zijn stoffen in het bloed die deel zijn van de afweer van het lichaam. Antistoffen beschermen het lichaam tegen ziekteverwekkers. Ziekteverwekkers zijn bijvoorbeeld bacteriën en virussen. Bij X-gebonden agammaglobulinemie worden minder antistoffen tegen bacteriën gemaakt. De afweer tegen de meeste virussen werkt wel zoals het hoort.

X-gebonden agammaglobulinemie begint vaak in de eerste drie tot negen maanden na de geboorte, met steeds terugkerende infecties. De infecties kunnen op verschillende plekken van het lichaam voorkomen, zoals op de huid, in de oren, ogen, neus, longen en darmen.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ziekte van Bruton
   X-linked agammaglobulinemia
   X-gebonden agammaglobulinemie
   Bruton's agammaglobulinemia
   XLA
   Hypogammaglobulinemia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

    X-gebonden agammaglobulinemie kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. Met bloedonderzoek kan de diagnose vastgesteld worden. Genetisch onderzoek kan de diagnose bevestigen. Prenataal onderzoek tijdens de zwangerschap is soms mogelijk om te bepalen of het ongeboren kind X-gebonden agammaglobulinemie heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   X-gebonden agammaglobulinemie is niet te genezen. De behandeling bestaat het geven van antistoffen en het slikken van antibiotica. Hiermee kunnen infecties voorkomen worden of afgeremd.

  • Hoe vaak komt het voor?

   X-gebonden agammaglobulinemie komt voor bij ongeveer 1 op de 200.000 personen. De aandoening komt bijna alleen bij jongens voor. Meisjes kunnen draagster zijn.

  • Meer info voor patiënten
   • SASStichting voor Afweerstoornissen
   • KidsmetPID
   • HuidhuisHuidhuis geeft informatie over huidaandoeningen bij kinderen. De informatie is bedoeld voor ouders/verzorgers en betrokken professionals waarbij de behoefte van het kind met huidafwijkingen en zijn ouders