Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Beckwith-Wiedemann

Het Beckwith-Wiedemann syndroom is een erfelijke aandoening. De oorzaak is meestal een verandering op chromosoom 11. De kenmerken verschillen per persoon. Niet iedereen heeft alle kenmerken van de ziekte. Ook de ernst van de klachten is bij iedereen anders.

Bij de geboorte is een baby met Beckwith-Wiedemann syndroom meestal zwaarder dan andere kinderen. Een jong kind met dit het syndroom groeit sneller dan kinderen zonder dit syndroom. Maar na een aantal jaren stopt het snelle groeien en wordt het groeien normaal. Op volwassen leeftijd hebben mensen met Beckwith-Wiedemann syndroom een normale lengte.

De tong is soms groter bij de geboorte, net als de organen in de buik. Als het kind een grotere tong heeft, kan eten lastig zijn. Door de grote tong kan het kind ook moeite met de ademen hebben. En later problemen met praten krijgen. Soms groeit de ene helft van het lichaam meer dan de andere helft van het lichaam. Armen en benen zijn dan niet altijd even lang of dik. Sommige kinderen met Beckwith-Wiedemann syndroom worden geboren met een navelbreuk. Meestal is er niets mis met het verstand.

Bij het Beckwith-Wiedemann syndroom kan het kind na de geboorte te weinig suiker in het bloed hebben. En op de kinderleeftijd is er meer kans om goedaardige en kwaadaardige gezwellen te krijgen. Die gezwellen zitten dan vooral in de nieren en de lever. In de nieren noemen we dit een Wilms tumor en de lever hepatoblastomen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN