Overslaan en naar de inhoud gaan

Schizofrenie

Schizofrenie is een psychiatrische aandoening. Het begint meestal als iemand net volwassen is. De mate waarin iemand de aandoening heeft verschilt per persoon. Waarschijnlijk spelen erfelijke aanleg en factoren uit de omgeving een rol bij het ontstaan van schizofrenie.

Bij iemand met schizofrenie is het contact met de werkelijkheid anders. Bijvoorbeeld door waanbeelden. Dan weet iemand zeker dat ingebeelde situaties of ingebeelde mensen echt bestaan. Ook kunnen mensen met schizofrenie hallucinaties hebben. Dan ziet, hoort, ruikt of voelt iemand dingen die er in werkelijkheid niet zijn.

Verder hebben mensen met schizofrenie soms minder energie en vlakkere gevoelens. Vaak is er minder aandrang om iets te ondernemen. Daarnaast kan iemand chaotisch gedrag hebben of kan concentreren moeilijk zijn. Omgaan met anderen kan lastig worden. Soms maakt iemand steeds dezelfde bewegingen.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Schizofrenie
   Schizophrenia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Schizofrenie kan worden vermoed met de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden gesteld door een psychiater.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van schizofrenie bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Medicijnen en psychologische behandelingen kunnen hierbij helpen. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Over de hele wereld heeft ongeveer 1 op de 100 mensen (1%) schizofrenie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Bij schizofrenie spelen zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren een rol. Dat betekent dat de aandoening waarschijnlijk multifactorieel overerft.