Overslaan en naar de inhoud gaan

Retinoblastoom

Retinoblastoom is een zeldzame vorm van kanker (tumor) in het netvlies van het oog. Het komt meestal voor bij kinderen onder de vijf jaar. In ongeveer 40 op 100 (40%) van de gevallen is retinoblastoom erfelijk. In de andere 60 op 100 (60%) is het niet erfelijk.

Bij de erfelijke vorm zit vaak in allebei de ogen een tumor. Bij de niet-erfelijke vorm zit een retinoblastoom in één oog. Maar bij ongeveer 15 op 100 (15%) van de kinderen met één retinoblastoom, bij wie retinoblastoom niet in de familie zit, is er toch sprake van een erfelijke aanleg.

De eerste kenmerken van retinoblastoom zijn een witte of vreemd gekleurde pupil (“kattenoog”), scheel gaan zien, of een pijnlijk rood oog. Een retinoblastoom kan slechtziendheid tot gevolg hebben. Vooral bij grote tumoren en/of tumoren in het centrum van het netvlies.

Mensen met de erfelijke vorm van retinoblastoom hebben later in het leven meer kans op andere vormen van kanker. Zoals o.a. bot- en bindweefseltumoren, en kwaadaardige moedervlekken.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Retinoblastoma
   Glioma, retinal
   RB

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Retinoblastoom wordt vermoed met bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden vastgesteld met oogonderzoek. Vervolgens worden echo’s gemaakt en MRI- onderzoek gedaan. (Hiermee kan de arts een afbeelding maken van het oog). Door genetisch onderzoek van het bloed en soms ook van de tumor, kan onderzocht worden of het om een erfelijke vorm gaat.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Retinoblastoom kan op verschillende manieren behandeld worden. Afhankelijk van de grootte en plaats van de tumor(en) bestaat de behandeling o.a. uit lasertherapie, chemotherapie, bestraling of verwijderen van het oog. Maar als een retinoblastoom op tijd vastgesteld wordt, is deze aandoening goed te behandelen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Retinoblastoom komt in Nederland voor bij ongeveer 1 op de 17.000 kinderen. Dit zijn 10 tot 12 kinderen per jaar.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Retinoblastoom is in 40 op 100 (40 %) van de gevallen erfelijk en erft dan autosomaal dominant over. Soms is een kind de eerste met retinoblastoom. Dat kan gebeuren door een nieuwe verandering  (spontane mutatie) in het erfelijke materiaal.

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.