Overslaan en naar de inhoud gaan

Psoriasis

Psoriasis is een chronische aandoening van de huid. Bij psoriasis zitten er rode plekken met zilverachtige schilfers op de huid. Dit kan pijn en jeuk geven.

Het lichaam vervangt steeds, geleidelijk, oude huidcellen door nieuwe huidcellen (huidcellen zijn bouwstenen van de huid). Maar bij psoriasis vervangt het lichaam de huidcellen te snel. Hierdoor krijgt iemand te veel huidcellen en gaat de huid schilferen.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis. Meestal zijn het rode plekken met zilverachtige schilfers. De rode plekken zitten voornamelijk op de ellebogen, knieën en onderrug. Af en toe heeft iemand met psoriasis rode plekken over het hele lichaam. Soms zitten er kleine rode plekken op de buik, borst, rug, armen, benen en hoofd.

Ook kunnen er blaasjes met pus zijn, soms op een deel van de huid. Daarnaast kunnen in de huidplooien rode, droge plekken voorkomen. Verder krijgen sommige mensen met psoriasis ontstekingen in hun gewrichten.

De mate waarin iemand psoriasis heeft verschilt per persoon. De kenmerken kunnen een tijdje verminderen of ernstiger worden.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Psoriasis
   zilverschub

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Psoriasis wordt vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden vastgesteld door onderzoek van de huid.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Psoriasis is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten. De behandeling kan bestaan uit bepaalde zalven, medicijnen en/of ultraviolet licht. De behandeling met ultraviolet licht bestaat uit een soort zonnebank of lichtcabine. Dit gebeurt onder begeleiding van een huidarts (dermatoloog).

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland komt psoriasis ongeveer bij 2 tot 3 op de 100 mensen voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Psoriasis erft multifactoriëel over. Dit betekent dat zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan kunnen spelen. Voorbeelden van omgevingsfactoren zijn infecties en stress.

   Als één van de ouders psoriasis heeft, heeft een kind ongeveer 1 op de 10 (10%) kans op de aandoening. Als beide ouders psoriasis hebben, heeft een kind ongeveer 5 op de 10 (50%) kans om psoriasis te krijgen.

  • Meer info voor patiënten
  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Psoriasis is niet zeldzaam.