Overslaan en naar de inhoud gaan

Psoriasis

Psoriasis is een aandoening waarbij de huid lange tijd ontstoken is. Het is niet besmettelijk. Gemiddeld is iemand 33 jaar als de kenmerken beginnen. Maar het kan op elke leeftijd beginnen. Psoriasis is geen erfelijke aandoening, maar je kunt er wel een erfelijke aanleg voor hebben. Het is een multifactoriële aandoening.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis. De meest voorkomende vorm is plaque psoriasis. Een andere naam voor plaque psoriasis is psoriasis vulgaris. Dan heeft iemand plakken op de huid. Die plakken zijn bij mensen met een lichte huid zalmroze of rood. Bij mensen met een donkere huid zijn ze grijs. Op die plakken zitten zilverkleurige of witte schilfers. Als de schilfers weggehaald worden, kan het gaan bloeden. Vaak zitten de plekken aan de binnenkant van de knieën en ellebogen, op de onderrug boven het stuitje, of op de hoofdhuid. Maar de plekken kunnen overal op het lichaam zitten. Iemand kan psoriasis plekken krijgen op plekken waar er druk op de huid is of schade aan de huid is geweest. Dat heet het Köbner fenomeen. De psoriasis plekken kunnen jeuken of pijn doen.

Andere vormen van psoriasis die minder vaak voorkomen, zijn bijvoorbeeld:

  • psoriasis guttata: dan heeft iemand veel rode plekjes op de huid. Die plekjes zitten vooral op de romp, de bovenarmen en bovenbenen. Iemand krijgt ze vaak plotseling en ze gaan na enkele weken of maanden ook weer weg. Bij deze vorm heeft iemand vaak eerst keelontsteking of ontstoken amandelen gehad.  
  • pustuleuze psoriasis: bij deze vorm heeft iemand rode plekjes met puistjes. Hier zijn ook weer verschillende vormen van.
  • erythroderma: dit is een heel ernstige en heel zeldzame vorm van psoriasis met roodheid en schilfers op meer dan driekwart van de huid op het lichaam. Dit kan levensbedreigend zijn.
  • psoriasis inversa: bij deze vorm heeft iemand psoriasis in plooien van het lichaam. Dat kan zijn in de oksels, onder de borsten, in de navel, in de liezen, of tussen de billen. Vaak zitten er dan geen schilfers op die plekken. 

Psoriasis kan ook zorgen voor afwijkingen aan de nagels. Dan kunnen er geelbruine vlekken op en deukjes in de nagels zitten. De nagels kunnen ook los gaan zitten.

Iemand met psoriasis heeft vaak nog een andere aandoening. Mensen met psoriasis hebben meer kans op bijvoorbeeld: arthritis psoriatica, depressie, diabetes type 2 , hart- en vaatziekten, COPD en astma, chronische nierziekte, kanker van de lever en galwegen en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN