Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire scleroserende cholangitis (PSC)

Primaire scleroserende cholangitis (PSC) is een aandoening van de galwegen. Dan heeft iemand een chronische ontsteking van de galwegen. De kenmerken verschillen per persoon.

Galwegen zijn kanaaltjes die de stof gal vanuit de lever (waar het gemaakt wordt) afvoeren naar de galblaas (voor opslag), en van de galblaas naar de darmen. Maar door de ontsteking kunnen de galwegen harder en smaller worden. Hierdoor kan gal zich gaan ophopen in de lever. Zo raakt de lever beschadigd.

PSC geeft in het begin meestal geen klachten. Klachten die kunnen ontstaan zijn: geelzucht, jeuk, koorts, pijn in de bovenbuik, vettige diarree en moeheid.
Gemiddeld ontstaan klachten rond 40-jarige leeftijd. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij PSC is er een verhoogde kans op het ontstaan van kanker van de galwegen.

De oorzaak van primaire scleroserende cholangitis is niet bekend. Het immuunsysteem (onze afweer) speelt er een belangrijke rol in. Mogelijk is PSC een auto-immuunziekte.
Veel mensen met PSC (7 à 8 op de 10) hebben daarnaast een chronische dikke darmontsteking (ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa).

ALLES OPENEN