Overslaan en naar de inhoud gaan

Primaire scleroserende cholangitis (PSC)

Iemand met primaire scleroserende cholangitis (PSC) heeft de hele tijd een ontsteking van de galwegen. Er zijn waarschijnlijk verschillende oorzaken van deze ziekte. Bijvoorbeeld erfelijke aanleg, andere ziektes en de afweer kunnen misschien invloed hebben. Maar we weten niet hoe het precies zit. De kenmerken kunnen bij iedereen anders zijn. Ook de ernst van de klachten kan van persoon tot persoon verschillen.

De lever maakt gal. De galwegen zijn de kanaaltjes die de stof gal vanuit de lever naar de galblaas brengen. Daar wordt de gal opgeslagen. Maar door de ontsteking kunnen de galwegen smaller worden. Hierdoor kan gal niet weg uit de lever. Zo kan de lever beschadigen.

In het begin heeft iemand met PSC meestal geen klachten. Meestal beginnen de klachten rond 40-jarige leeftijd. Iemand kan dan bijvoorbeeld last krijgen van geelzucht, jeuk, koorts, pijn rechtsboven in de de buik, vettige diarree en moe zijn.

Bij primaire scleroserende cholangitis is er meer kans op kanker van de galwegen. PSC komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN