Overslaan en naar de inhoud gaan

ADHD-I

De afkorting ADHD-I staat voor: attention deficit hyperactivity disorder - inattentive. Inattentive is het Engelse woord voor ‘niet oplettend’. Vroeger gebruikten we voor ADHD-I de naam ADD. 

Mensen met ADHD-I hebben moeite om hun aandacht bij een activiteit te houden. Ook kunnen ze dingen vergeten of hebben ze moeite om zaken te organiseren. Bij iemand met ADHD-I lijkt het soms of hij of zij niet luistert of zit te dromen. Sommige mensen met ADHD-I doen dingen zonder goed na te denken wat de gevolgen kunnen zijn. Er zijn meer kenmerken van ADHD-I, bijvoorbeeld problemen met slapen en stemmingswisselingen. Sommige kenmerken van ADHD-I lijken op die van ADHD. 

De oorzaak van ADHD-I  is niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat er in de hersenen iets mis bij het doorgeven van prikkels van de ene zenuw naar de andere. Misschien speelt erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan, maar ook wat iemand meemaakt in zijn leven. De kenmerken beginnen meestal als iemand nog een kind is. Hoeveel last iemand ervan heeft, kan van persoon tot persoon verschillen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   ADD
   ADHD, onoplettend type
   Attention deficit disorder

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een kinderarts, (kinder)psychiater, neuroloog (arts die veel weet van hersenaandoeningen) of psycholoog kan de aandoening vaststellen als iemand de kenmerken heeft die hier boven staan. ADHD-I kun je niet vast te stellen met bloed- of hersenonderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   ADHD-I kan niet genezen. De kenmerken kunnen verminderen met medicijnen en gedragstherapie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland heeft ongeveer 4 op de 100 kinderen ADHD. Een deel van die kinderen heeft ADHD-I, maar welk deel weten we niet. 

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Dat is nog niet helemaal duidelijk. Erfelijke aanleg speelt waarschijnlijk een rol, samen met andere omstandigheden. Het is nog onbekend welke afwijkingen in welke genen zorgen voor ADHD-I. 

   Omstandigheden die de kans op ADHD groter kunnen maken zijn:
   - Te weinig wegen bij de geboorte of te vroeg geboren zijn.
   - Stress, roken en gebruik van alcohol door de moeder tijdens de zwangerschap.
   - Spanning bij iemand thuis.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Dat weten we nog niet precies. Waarschijnlijk ontstaat ADHD-I door een combinatie van erfelijke aanleg en andere zaken. Dit heet multifactorieel erfelijk.
   Welke afwijkingen in de genen van invloed zijn, weten we nog niet.

   Er is wel meer bekend over omstandigheden die misschien een rol spelen bij het ontstaan van ADHD-I. Kijk hiervoor bij ‘Wat is de oorzaak van deze ziekte?’

  • Kinderwens

   Heb je als vrouw ADHD-I, gebruik je medicijnen en wil je een kind? Dan kun je dit bespreken met je arts. Misschien moeten je medicijnen aangepast worden, want sommige medicijnen kunnen gevolgen hebben voor de baby. De arts kan je informatie op maat geven. 

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA) aangewezen. ADHD-I is niet zeldzaam.

  • Updatedatum

   26 september 2023