Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is een aandoening van de handen. Er vormen zich knobbels in het weefsel dat onder de huid van de handpalm ligt. Meestal groeien die knobbels uit tot strengen. Vervolgens breiden de strengen zich uit naar de vingers. Vooral de pink en ringvinger kunnen dan vaak niet goed meer strekken. Ze blijven gebogen staan, waardoor de hand minder goed te gebruiken is. In principe doen de knobbels geen pijn. De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is nog niet bekend.

De ziekte van Dupuytren begint meestal rond middelbare leeftijd. Je kunt de ziekte van Dupuytren aan één hand, maar ook aan twee handen hebben. De ernst van de aandoening verschilt per persoon.

De ziekte van Dupuytren heeft overeenkomsten met de ziekte van Ledderhose en de ziekte van Peyronie. Bij de ziekte van Ledderhose zitten er meestal knobbels in de voetzolen. En bij de ziekte van Peyronie kunnen er knobbels in de penis zitten.

 

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Dupuytren disease
   Morbus Dupuytren
   Dupuytren’s contracture
   Plantar fibromas
   Ziekte van Dupuytren
   Koetsiershand
   Dupuytren

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De ziekte van Dupuytren wordt vastgesteld op grond van de bovenstaande kenmerken. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van de ziekte van Dupuytren hangt af van de ernst van de kenmerken. Soms kunnen de knobbels o.a. met een naald worden doorgeprikt (naaldaponeurotomie). Met een operatie kunnen de knobbels ook uit de handpalm weggehaald worden. Fysiotherapie kan het bewegen van de vingers verbeteren. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Schattingen over hoe vaak de ziekte van Dupuytren voorkomt, lopen uiteen. In de Verenigde Staten komt het voor bij ongeveer 4 op de 100 (4%) mensen. In Noord-Europa komt de aandoening voor bij ongeveer 4 tot 39 op 100 (4 tot 39%) mensen. Meer mannen dan vrouwen hebben de aandoening.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is nog niet bekend. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen bij de ziekte. Maar hoe de manier van overerven is, is niet duidelijk. De ziekte van Dupuytren lijkt in families autosomaal dominant over te erven. Maar soms is iemand ook de enige in de familie.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.