Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma. Bij de ziekte van Bechterew kunnen vooral de gewrichten in de wervelkolom, het bekken, de heupen en schouders en soms in de knieën ontstoken raken. Dit kan pijn en stijfheid veroorzaken.

De ruggenwervels kunnen met elkaar vergroeien. Daardoor kunnen mensen met de ziekte van Bechterew de rug vaak minder goed bewegen. Later kunnen ook de gewrichten tussen de wervelkolom en de ribben aangedaan raken. Hierdoor kunnen mensen minder goed diep inademen. Ook zijn er soms ontstekingen van de ogen.

De ziekte van Bechterew begint meestal op jong volwassen leeftijd. De ernst van de klachten kan verschillen: de kenmerken kunnen spontaan verdwijnen en na een tijdje weer terugkeren.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Bechterew syndrome
   Spondylitis ankylopoetica
   Spondyloarthropathy
   Ankylosing spondylitis
   Marie-Strumpell spondylitis
   Bechterew
   Axiale SpA
   AS
   Spondylarthritis ankylopoietica

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose kan worden gesteld met onderzoek van de bovenstaande klachten. Vaak wordt er ook bloedonderzoek gedaan.

    

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Bechterew kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken, bijvoorbeeld met medicijnen. Ook kunnen oefeningen helpen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   De ziekte van Bechterew komt bij ongeveer 1 tot 10 op de 1.000 mensen voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Mogelijk spelen zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan van de ziekte van Bechterew. Dit noemen we multifactoriële overerving. Als één van de ouders deze aandoening heeft, hebben hun kinderen een kans van ongeveer 1 op de 10 (10%) om het ook te krijgen.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Ziekte van Bechterew is niet zeldzaam.