Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma. Bij de ziekte van Bechterew kunnen vooral de gewrichten in de wervelkolom ontstoken raken. Dit kan rugpijn en stijfheid veroorzaken. Door te bewegen kunnen de pijn en stijfheid minder worden. 

De ruggenwervels kunnen aan elkaar vast gaan zitten. Dan kunnen mensen met de ziekte van Bechterew de rug vaak minder goed bewegen. Later kunnen ook de gewrichten tussen de wervelkolom en de ribben ontstoken raken. Hierdoor kunnen mensen minder goed diep inademen. 

Ook andere gewrichten kunnen ontstekingen krijgen. Bijvoorbeeld de schouders, heupen en soms de knieën. Ook zijn er soms ontstekingen van de ogen.

De ziekte van Bechterew begint meestal op jong-volwassen leeftijd. De ernst van de klachten kan verschillen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Bechterew syndrome
   Spondylitis ankylopoetica
   Spondyloarthropathy
   Ankylosing spondylitis
   Marie-Strumpell spondylitis
   Bechterew
   Axiale SpA
   AS
   Spondylarthritis ankylopoietica

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan vaststellen dat iemand de ziekte van Bechterew heeft  als die persoon de klachten heeft zoals die hier boven staan  Vaak wordt er ook het bloed onderzocht.

  • Kinderwens

   Heb jij of heeft je partner de ziekte van Bechterew en willen jullie een kind? Dan kun je dat het beste met je (huis)arts bespreken voordat je zwangerschap wordt.

   Als één ouder deze aandoening heeft, hebben zijn of haar kinderen een kans van ongeveer 1 op de 10 (10%) om het ook te krijgen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Bechterew kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken, bijvoorbeeld met medicijnen. Ook kan iemand oefeningen bij een fysiotherapeut doen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   De ziekte van Bechterew komt bij ongeveer 2 op de 1.000 mensen voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Het is niet precies bekend wat de oorzaak van de ziekte van Bechterew is. Mogelijk spelen zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan van de ziekte van Bechterew. Dit noemen we multifactoriële overerving.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Ziekte van Bechterew is niet zeldzaam.