Overslaan en naar de inhoud gaan

XYY syndroom

Het XYY syndroom is een aangeboren aandoening die alleen bij mannen voorkomt. De oorzaak is een ‘extra’ Y-chromosoom.

Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen. We hebben in totaal 46 chromosomen. Twee daarvan zijn de geslachtschromosomen. Die bepalen of iemand een man of vrouw wordt. Bij mannen zijn dat een X- en Y-chromosoom. Bij vrouwen zijn dat twee X-chromosomen.

Dat een man het XYY syndroom heeft, merkt hij vaak niet. Maar in de kinderjaren groeien jongens met XYY wat sneller, waardoor ze vaak langer worden. En jongens met XYY syndroom hebben meer kans op leerproblemen, achterstand in de ontwikkeling van de taal en het praten, en gedragsproblemen. Ook leren zij soms later zitten en lopen. En hun spieren kunnen wat slapper zijn. Mannen met het XYY syndroom zijn meestal normaal vruchtbaar.

De kenmerken van het XYY syndroom verschillen per persoon.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   47, XYY Karyotype
   Jacob's syndrome
   47, XYY syndrome
   XYY syndroom
   YY syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Het XYY syndroom kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. Maar vaak wordt de diagnose niet gesteld, omdat er weinig of geen kenmerken zijn. De diagnose kan worden gesteld met behulp van chromosoomonderzoek.

   Met prenatale diagnostiek kan voor de geboorte van een kind vastgesteld worden of het kind het XYY syndroom heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het XYY syndroom is niet te genezen. Bij een achterstand in de ontwikkeling van het praten, kan een logopedist uitkomst bieden. Bij gedragsproblemen en leerproblemen is extra begeleiding en ondersteuning mogelijk. Ook een pedagoog of psycholoog kan ondersteuning bieden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 1.000 mannen heeft het XYY syndroom.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Het XYY-syndroom is meestal niet erfelijk.