Overslaan en naar de inhoud gaan

Situs inversus

Situs inversus is een aangeboren aandoening. Hierbij zitten de organen in de borstkas en buik verkeerd om. Het hart bijvoorbeeld, zit rechts in het lichaam in plaats van links.

Dat kan met alle organen zo zijn. Dus ook de longen, lever, galblaas, milt, maag en darmen. Maar het kan ook alleen om een paar van deze organen gaan. Dan heet dit heterotaxie.

Vroeg in de zwangerschap moeten organen naar de juiste plek in de buik en borstkas van het kind gaan. Waarom de organen die normaal links liggen naar rechts gaan, en andersom, is onbekend. Meestal geeft situs inversus geen klachten. Maar soms hebben mensen met situs inversus een hartafwijking.

Soms is situs inversus onderdeel van een andere aandoening. 1 op de 4 mensen met primaire ciliaire dyskinesie heeft ook situs inversus, dat wordt dan Kartagener syndroom genoemd.

Als alléén het hart aan de andere kant ligt, heet dit dextrocardia.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN