Overslaan en naar de inhoud gaan

Situs inversus

Met Situs inversus word je geboren. Hierbij zitten de organen in de borstkas en buik aan de verkeerde kant van het lichaam. Bijvoorbeeld het hart zit rechts in het lichaam in plaats van links, op de normale plek.

Dat kan met alle organen in de buik en borstkas zo zijn. Dus met het hart, de longen, lever, galblaas, milt, maag en de darmen. Als alle organen andersom zitten, heet het situs inversus totalis. Maar het kan ook om een paar van deze organen gaan. Dan heet dit heterotaxie. Als alléén het hart aan de andere kant ligt, heet dit dextrocardia.

Vroeg in de zwangerschap moeten organen naar de juiste plek in de buik en borstkas van het ongeboren kind gaan. We weten niet waarom de organen die normaal links liggen naar rechts gaan, en andersom.

Meestal hebben mensen met situs inversus geen klachten. Het wordt dan vaak bij toeval ontdekt dat iemand situs inversus heeft. Maar soms hebben mensen met situs inversus een afwijking aan het hart.

Soms is situs inversus een kenmerk van een andere aandoening. Ongeveer de helft van de mensen met primaire ciliaire dyskinesie (PCD) heeft ook situs inversus. Als iemand PCD én situs inversus heeft, wordt dat Kartagener syndroom genoemd.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   situs inversus totalis
   situs inversus viscerum
   situs inversus abdominus
   heterotaxy syndrome
   dextrocardia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan situs inversus vaststellen door lichamelijk onderzoek te doen. Door een echo-, MRI- of CT-onderzoek te doen, weten artsen zeker dat het om deze aandoening gaat.

   Omdat de meeste mensen met situs inversus geen klachten hebben, wordt het vaak alleen bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld als er om een andere reden een echo of scan gemaakt wordt van de buik en/of borstkas.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Meestal is er geen behandeling nodig voor situs inversus, omdat iemand geen klachten heeft. Als iemand een hartafwijking heeft, kan een cardioloog bepalen of behandeling nodig is.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 10.000 (0,01%) mensen wordt met situs inversus geboren.
   Omdat de meeste mensen met situs inversus geen klachten hebben, wordt het vaak alleen bij toeval ontdekt. Daarom weten we niet precies om hoeveel mensen het gaat.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Soms is situs inversus een kenmerk van een andere aandoening, zoals van het Kartagener syndroom.

   Je kunt ook alleen situs inversus hebben. Het is dan niet bekend waarom de organen aan de andere kant van het lichaam zitten.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal heeft één persoon in een familie situs inversus. Maar soms hebben meerdere familieleden deze aandoening.

   Als situs inversus een kenmerk is van een andere aandoening, bepaalt deze aandoening of en hoe situs inversus erfelijk is.

  • Kinderwens

   Heb je zelf situs inversus of komt dit voor in je familie? Komt dit doordat je een andere aandoening hebt en wil je een kind? Dan bepaalt de manier waarop die aandoening erfelijk is hoe groot de kans is dat je kinderen het ook krijgen. Een erfelijkheidsarts kan je informatie op maat geven.

   Komt de situs inversus bij jou niet door een andere aandoening?  En wil je een kind? Misschien kan een erfelijkheidsarts je vertellen  hoe groot de kans is dat je (toekomstige) kinderen het ook krijgen.

   Heb je als vrouw situs inversus en wil je zwanger worden? Praat er dan over met je dokter. De dokter kan je vertellen of er over de risico’s tijdens een zwangerschap zijn en wat je er aan kunt doen.