Overslaan en naar de inhoud gaan

Primair hyperaldosteronisme

Bij een primair hyperaldosteronisme maken de bijnieren teveel van het hormoon aldosteron. Het hormoon aldosteron heeft invloed op de water- en zouthuishouding in het lichaam. Bij een te hoog gehalte aan aldosteron kan er een verhoogde bloeddruk en een laag gehalte aan kaliumzout in het lichaam ontstaan.
 
Bijnieren zijn kleine organen in het lichaam die belangrijke hormonen maken. De bijnieren bevinden zich in de buik. Ze liggen als een soort kapje net boven de nieren. 

De meest voorkomende klachten en verschijnselen bij een primair hyperaldosteronisme zijn:
- Verhoogde bloeddruk
- Spierzwakte
- Spierkrampen
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen of hartritmestoornissen
- Veel plassen, ook ’s nachts

De verhoogde bloeddruk kan op den duur schade geven aan de nieren, het hart en de bloedvaten. Het te hoge gehalte aan aldosteron zelf kan ook schade toebrengen aan hart en bloedvaten. Hierdoor kunnen de nieren minder goed gaan werken. Ook kunnen een TIA, beroerte of een hartinfarct ontstaan.

Ook kunnen mensen met een primair hyperaldosteronisme een verminderde kwaliteit van leven hebben. Dit komt vooral door moeheid, pijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en stemmingsproblemen.

Er zijn verschillende oorzaken voor een primair hyperaldosteronisme. Bij ongeveer 3 op de 10 (30%)  mensen is er sprake van een (meestal goedaardig) gezwel in de bijnier. Dit wordt ook wel de ziekte van Conn genoemd. Bij 6 op 10 (60%) is er een vergroting van beide bijnieren. Dit wordt bilaterale bijnierhyperplasie genoemd. Soms is er sprake van vergroting van 1 bijnier (unilaterale bijnierhyperplasie). Er bestaan ook nog een aantal zeer zeldzame vormen van primair hyperaldosteronisme zoals een kwaadaardig gezwel in de bijnier dat te veel aldosteron maakt of familiaire (erfelijke) vormen van een hyperaldosteronisme.

Delen van deze tekst zijn overgenomen van BijnierNET.nl.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Familial hyperaldosteronism
   Primary aldosteronism

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Om een primair hyperaldosteronisme vast te kunnen stellen, wordt bloedonderzoek gedaan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van een primair hyperaldosteronisme hangt af van de oorzaak en de gezondheid van mensen. Er kan worden gekozen voor een operatie of medicijnen. Lees meer over de behandeling.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Uit onderzoek blijkt dat een primair hyperaldosteronisme bij ongeveer 5 tot 10 op de 100 (5-10%)  mensen met een verhoogde bloeddruk voorkomt. De kans op een primair hyperaldosteronisme neemt toe met de ernst van de verhoogde bloeddruk. Geschat wordt dat bij 17 tot 23 op de 100 (17-23%)  mensen met een onbehandelbaar verhoogde bloeddruk  de oorzaak een primair hyperaldosteronisme is.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Een primair hyperaldosteronisme is bijna nooit erfelijk. In zeldzame gevallen gaat het om vormen van primair hyperaldosteronisme met een erfelijke oorzaak. 

  • Meer info voor artsen
   • Orphanet Familiaire hyperaldosteronisme type 1
   • Orphanet Familiaire hyperaldosteronisme type 2
   • Orphanet Familiaire hyperaldosteronisme type 3
  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.