Overslaan en naar de inhoud gaan

Pearson syndroom

Bij het Pearson syndroom heeft een kind meestal te weinig rode bloedcellen. Ook werkt de alvleesklier vaak minder goed. De oorzaak is een afwijking in het DNA van de mitochondriën.

Bij kinderen met Pearson syndroom kan het beenmerg minder bloedcellen maken. Het beenmerg zit in de botten. Je hebt de rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.
Als een kind te weinig rode bloedcellen heeft, hebben ze vaak bloedarmoede. Dan kunnen ze moe zijn, minder energie hebben en er bleek uit zien. 
Ook heeft iemand soms te weinig witte bloedcellen. Witte bloedcellen helpen bij de afweer. De afweer beschermt je tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Omdat hun afweer soms minder goed werkt, kunnen kinderen met dit syndroom vaker infecties hebben. 
Soms hebben ze ook minder bloedplaatjes. Bloedplaatjes helpen bij het stollen van het bloed. Daarom kan er bij Pearson syndroom soms minder snel een korstje op een wondje komen. Of kunnen kinderen sneller blauwe plekken en bloedingen krijgen.

Hun alvleesklier werkt vaak minder goed. Normaal maakt de alvleesklier stoffen die helpen om vetten uit je eten te verteren. Maar bij kinderen met dit syndroom worden er minder van die stoffen gemaakt. Daarom kunnen kinderen diarree hebben en minder goed groeien in lengte en gewicht. 
De alvleesklier zorgt ook voor genoeg suiker in het bloed. Bij sommige kinderen met Pearson syndroom kan de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog worden. Dan kan iemand diabetes krijgen. Soms raakt de alvleesklier beschadigd.

Vaak heeft iemand teveel van de stof melkzuur (lactaat) in het lichaam. Dit kan levensbedreigend zijn. Kinderen met dit syndroom kunnen ook problemen krijgen met de lever en de nieren.

Ongeveer de helft van de kinderen met dit syndroom overlijdt op de kinderleeftijd. Dat komt omdat er te veel melkzuur in hun lichaam zit of omdat de lever niet meer werkt.
Kinderen die wel in leven blijven, krijgen op latere leeftijd vaak klachten van het Kearns-Sayre syndroom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN