Overslaan en naar de inhoud gaan

Pearson syndroom

Bij het Pearson syndroom heeft iemand vaak te weinig rode bloedcellen. Ook werkt de alvleesklier vaak minder goed. De oorzaak is een afwijking in het DNA van de mitochondrieën.

Bij een kind met Pearson syndroom kan het beenmerg (dat in de botten zit) minder bloedcellen maken. De bloedcellen zijn een deel van het bloed. Je hebt de rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Een kind met dit syndroom heeft vaak bloedarmoede. Dat komt omdat er te weinig rode bloedcellen zijn. Klachten van bloedarmoede zijn: moe zijn, minder energie hebben en er bleek uit zien.
Kinderen met Pearson syndroom hebben soms ook te weinig witte bloedcellen. Witte bloedcellen helpen bij de afweer. De afweer beschermt je tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen, zo word je niet vaak ziek. Omdat hun afweer soms minder goed werkt, kunnen kinderen met dit syndroom vaker infecties hebben.
Soms hebben ze ook minder bloedplaatjes. Bloedplaatjes helpen bij het stollen van het bloed. Daarom kan er dan bij kinderen met Pearson syndroom soms minder snel een korstje op een wondje komen. Of kunnen ze sneller blauwe plekken en bloedingen krijgen.

Ook werkt de alvleesklier minder goed. Normaal maakt de alvleesklier stoffen die helpen om vetten uit je eten te verteren. Maar bij dit syndroom worden er minder van die stoffen gemaakt. Daarom kan het kind diarree hebben en kan het minder goed groeien in lengte en gewicht. De alvleesklier zorgt ook voor genoeg suiker in het bloed. Bij sommige kinderen met Pearson syndroom kan de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog worden. Dan kan iemand diabetes krijgen. Soms raakt de alvleesklier beschadigd.

Vaak stapelt de stof melkzuur zich op in het lichaam van iemand met Pearson syndroom. Dit kan levensbedreigend zijn. Kinderen met dit syndroom kunnen ook problemen krijgen met de lever en de nieren.

Ongeveer de helft van de kinderen met dit syndroom sterft op de kinderleeftijd. Dat komt doordat te veel melkzuur in hun lichaam zit of omdat de lever niet meer werkt. Kinderen die wel in leven blijven, krijgen op latere leeftijd vaak klachten van het Kearns-Sayre syndroom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN