Hyperhidrosis
Als iemand hyperhidrosis heeft, dan zweet iemand te veel. Dan kan een persoon zomaar gaan zweten ook als het bijvoorbeeld koud is of als een persoon zich niet beweegt.
Zweten zorgt ervoor dat het lichaam koel blijft. Je gaat bijvoorbeeld meer zweten als het warm is of als je gaat bewegen. Vanuit de hersenen komt er een prikkel om te gaan zweten. Daarna gaat het lichaam zweet maken.
Iemand met hyperhidrosis kan over het hele lichaam te veel zweten.
Maar vaak gaat het om de oksels, het gezicht, de handen en de voeten. Die voelen dan nat aan. Dit heet primaire hyperhidrosis. Hoe primaire hyperhidrosis precies ontstaat, is niet precies bekend. In ieder geval speelt erfelijke aanleg een rol. Meestal begint primaire hyperhydrosis in de puberteit.
Er is ook een vorm van hyperhidrosis die secundaire hyperhidrosis heet. Deze vorm ontstaat door een andere aandoening of andere medische oorzaak.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Hyperhidrose
Overmatig zweten
Overmatig transpireren -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen met de kenmerken die hier boven staan vaststellen dat iemand hyperhidrosis heeft. Soms doen artsen onderzoek van de huid om de diagnose te stellen.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
De behandeling van hyperhidrosis bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Dit kan met zalf of medicijnen. Soms krijgt iemand een behandeling met botox of met een kleine elektrische stroom. Soms doen artsen een operatie zodat de prikkel van het lichaam om te veel te zweten geblokkeerd wordt. Soms kunnen de zweetklieren met een operatie worden weggehaald.
-
Hoe vaak komt het voor?
Volgens onderzoek uit Zweden en uit de Verenigde Staten heeft ongeveer 5 op de 100 (5%) mensen hyperhidrosis.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Hoe hyperhidrosis ontstaat is niet precies duidelijk. Maar erfelijke aanleg speelt er een rol bij.
-
Meer info voor patiënten
- Overmatigzweten.nlForum voor mensen met hyperhidrosis van de Nederlandse hyperhidrosis patiëntenvereniging
- MeanderMCInformatie van het gespecialiseerd behandelcentrum
- HyperhidrosisInformatie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie, ook over de verschillende behandelingen.
- Thuisarts.nl
- HyperhydrosiskliniekKenniscentrum overmatig zweten, behandelt alleen primaire hyperhidrosis. De polikliniek en de behandeling vindt doorgaans plaats in het Martini Ziekenhuis Groningen
- International hyperhidrosis society
-
Meer info voor artsen
- Behandelrichtlijn Hyperhidrose (NHG)
- Hyperhidrose in de praktijk (Huisarts en Wetenschap, 2015)
- HyperhydrosiskliniekKenniscentrum overmatig zweten, behandelt alleen primaire hyperhidrosis. De polikliniek en de behandeling vindt doorgaans plaats in het Martini Ziekenhuis Groningen
- MeanderMCGespecialiseerd behandelcentrum
- International hyperhidrosis societyInformatie voor (para)medici.
-
Expertisecentra
Alleen voor twee zeldzame aandoeningen waarvan hyperhidrosis een kenmerk is, zijn er door het ministerie van VWS expertisecentra aangewezen. Die zeldzame aandoeningen zijn:
* Congenitale ongevoeligheid voor pijn - hyperhidrose - afwezigheid van sensorische innervatie van huid (ORPHA: 217399)
* Congenitale ongevoeligheid voor pijn met hyperhidrose en gastro-intestinale disfunctie (ORPHA: 391397)De expertisecentra zijn:
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Neuromusculaire Ziekten
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Spierziekten
- Neuromusculaire ziekten centrum (ErasmusMC)