Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemiplegie

Mensen met hemiplegie kunnen een arm, hand, been en/of voet aan één kant van hun lichaam niet goed gebruiken. Dat komt omdat een deel van de hersenen beschadigd is. Soms ontstaat de schade tijdens de zwangerschap. Dan is de aandoening aangeboren.
Maar hemiplegie kan ook tijdens het leven ontstaan. Bijvoorbeeld door een hersenbloeding of hersenvliesontsteking, of door een ongeluk. De kenmerken kunnen verschillen van persoon tot persoon. Dat ligt aan de plek in de hersenen die is beschadigd.

Bij iemand met hemiplegie kunnen een arm, hand, been en/of voet aan één kant van het lichaam verlamd zijn. Of de spieren werken daar niet goed. Sommige mensen hebben problemen met zien. Of moeite met praten. Iemand kan ook epilepsie hebben. Sommige mensen met hemiplegie hebben een verstandelijke beperking.

Een erfelijke vorm van hemiplegie is alternating hemiplegia of childhood.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Hemiplegia
   Paralysis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken dat het om hemiplegie gaat als iemand de kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Dokters kunnen vaststellen dat het om hemiplegie gaat door een scan van de hersenen te maken. Soms is de oorzaak van de hemiplegie niet te zien op een scan, omdat de schade te klein is.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Iemand kan niet genezen van hemiplegie. Met de behandeling wordt geprobeerd om de klachten minder te maken. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut kan helpen bij het zo goed mogelijk bewegen en een logopedist kan helpen bij het (opnieuw) leren praten. Een ergotherapeut kan helpen bij het oefenen van dagelijkse dingen zoals aankleden. Tegen de epilepsie kunnen medicijnen helpen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het is niet precies bekend hoeveel mensen hemiplegie hebben.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Hemiplegie ontstaat door schade aan de hersenen. Soms is de oorzaak duidelijk. De hersenen kunnen bijvoorbeeld beschadigd zijn tijdens de zwangerschap of omdat er iets mis ging bij de bevalling. Maar hemiplegie kan ook later in het leven ontstaan. Bijvoorbeeld door een hersenbloeding of hersenvliesontsteking, of door een ongeluk.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal is hemiplegie niet erfelijk. Dus meestal kan iemand met hemiplegie de aanleg niet doorgeven aan zijn of haar kind.
   Heb je hemiplegie en hier vragen over?  Een erfelijkheidsarts kan informatie op maat geven.

   Alternating hemiplegia of childhood is vorm van erfelijke hemiplegie.

  • Kinderwens

   Als een vrouw met hemiplegie een kind wil, kan ze dat bespreken met haar dokter. De dokter kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn. Het hangt van de ernst van de klachten af of een vrouw dan begeleidt wordt door een gynaecoloog.

   Meestal is hemiplegie niet erfelijk. Dus meestal kan iemand met hemiplegie de aanleg niet doorgeven aan zijn of haar kind. Heb je hemiplegie en hier vragen over?  Een erfelijkheidsarts kan informatie op maat geven.

  • Meer info voor artsen

   Kijk bij de aandoening van de (mogelijke) oorzaak van de hemiplegie.

  • Expertisecentra

   Kijk bij de aandoening van de (mogelijke) oorzaak van de hemiplegie.