Overslaan en naar de inhoud gaan

Gastroschisis

Gastroschisis is een aangeboren aandoening van de buik. De baby wordt geboren met een gat in zijn/haar buik, meestal aan de rechterkant van de navel. Een deel van de darmen komt door dit gat naar buiten. De darmen zijn niet bedekt met een vlies.

Een gastroschisis ontstaat in de zwangerschap als het kind zich ontwikkelt. Meestal heeft een kind de gastroschisis als enige aandoening. En zijn er verder geen aandoeningen. Als de darmen wel bedekt zijn met een vlies kan er sprake zijn van omphalocèle.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Open buik
   Gastroschisis
   Abdominal wall defect

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Gastroschisis wordt vastgesteld op grond van de bovenstaande kenmerken. Soms is de gastroschisis al te zien op een echo tijdens de zwangerschap.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Als een gastroschisis al voor de geboorte ontdekt wordt, dan kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden. De bevalling gebeurt dan in het ziekenhuis, waarna de pasgeborene meteen kan worden overgebracht naar de operatiekamer. Bij de operatie worden de darmen teruggeplaatst in de buik. Het gat in de buik wordt vervolgens dicht gemaakt.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 2 tot 6 op de 10.000 kinderen wordt geboren met gastroschisis.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Gastroschisis die op zichzelf staat erft waarschijnlijk multifactorieel over. Als er een kind geboren is met een gastroschisis die op zichzelf staat, dan heeft een volgend kind van dezelfde ouders een kans van minder dan 1% op een gastroschisis.