Overslaan en naar de inhoud gaan

Gastroschisis

Een baby met een gastroschisis heeft een gat in zijn/haar buik meestal aan de rechterkant van de navel. Dit is te zien bij de geboorte. Daarom is een gastroschisis een aangeboren aandoening. Een deel van de darmen komt door dit gat naar buiten.

Een gastroschisis ontstaat in de zwangerschap als het kind zich ontwikkelt. Als het geboren is, kan een kind voedingsproblemen hebben omdat een deel van de darmen (voor een tijdje) niet goed werkt.

Soms is bij een kind met een gastroschisis een deel van de darmen niet of niet goed aangelegd.

Als de darmen wel bedekt zijn met een vlies kan er sprake zijn van omphalocèle.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Abdominal wall defect
   Laparoschisis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen vaststellen dat een kind gastroschisis heeft met de kenmerken die hier boven staan. Soms ziet een arts of echoscopist op een echo tijdens de zwangerschap dat een baby gastroschisis heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van gastroschisis bestaat uit het terugplaatsen van de darmen in de buik en het dichtmaken van het gat. Na de operatie blijven de meeste kinderen in leven.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 5.000 baby's wordt geboren met gastroschisis.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Gastroschisis die op zichzelf staat erft waarschijnlijk multifactorieel over.

  • Kinderwens

   Hebben jij en je partner kans op (nog) een kind met gastroschisis en heb je een kinderwens? Je hebt verschillende mogelijkheden. Je arts kan je er meer over vertellen.