Overslaan en naar de inhoud gaan

Gastroschisis

Baby’s met een gastroschisis hebben een gat in hun buik. Het gat zit meestal aan de rechterkant van de navel. Dit kun je bij de geboorte zien. Een deel van de darmen komt door dit gat naar buiten.
 
Een gastroschisis ontstaat tijdens de zwangerschap. Als een baby met gastroschisis wordt geboren, is het kind meestal klein. Omdat een deel van hun darmen (een tijdje) niet goed werkt, kunnen ze problemen hebben met drinken. 

Soms is een deel van de darmen bij kinderen niet of niet goed gegroeid. Verder kan een deel van de darmen ontstoken zijn.

De meeste baby’s hebben alleen een gastroschisis en geen andere kenmerken. Maar soms zit er een vlies op de darmen. Dan kunnen baby’s omphalocèle hebben.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Abdominal wall defect
   Laparoschisis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een dokter ziet vaak meteen na de geboorte dat een kind een gat in de buik heeft. Dan is duidelijk dat het kind gastroschisis heeft. Soms is het al tijdens de zwangerschap te zien op een 13-wekenecho of een 20-weken echo

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Een kind met gastroschisis krijgt een operatie. De  darmen worden in de buik terug geplaatst en het gat in de buik wordt dicht gemaakt. Deze operatie gaat vaak goed. De meeste baby’s blijven in leven.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 5.000 baby's wordt geboren met gastroschisis.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Bij een baby in de buik zitten de darmen tot ongeveer 3 maanden zwangerschap buiten de buik van de baby. Als de baby verder groeit, gaan de darmen de buikholte in. Bij een gastroschisis gaan de darmen niet naar de buikholte. Hoe dat komt, weten we niet precies. Misschien komt het omdat de darmen te weinig bloed krijgen. Of misschien gaat er iets mis bij de ontwikkeling van de buik. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Gastroschisis kan door verschillende dingen ontstaan. Erfelijke aanleg kan een rol spelen, maar ook andere dingen. We noemen dit multifactorieel erfelijk. We denken dat bepaalde medicijnen en of de moeder rookt ook een rol kunnen spelen. We weten dat vrouwen die jonger dan 20 jaar zijn meer kans hebben op een kind met gastroschisis. 

  • Kinderwens

   Heb je kans op (nog) een kind met gastroschisis en wil je een kind? Praat er dan over met je arts; die kan je mogelijk informatie op maat geven.

  • Updatedatum

   5 oktober 2022