Overslaan en naar de inhoud gaan

FAS (foetaal alcohol syndroom)

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot foetaal alcohol syndroom (FAS) bij het kind. Ook een kleine hoeveelheid alcohol kan al invloed hebben.

Een kind met FAS kan een achterstand hebben in de groei, in de baarmoeder en na de geboorte. Het kan slappe spieren hebben en minder goed bewegingen coördineren. Ook kunnen er problemen zijn met denken, praten, bewegen en sociale vaardigheden. Bij FAS kan het hoofd klein zijn met kleine ogen en kleine onderkaak. Ook kunnen er hartproblemen zijn. 

Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per persoon.

FAS is de bekendste aandoening die veroorzaakt wordt door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Daarnaast worden termen gebruikt als Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD), Foetaal Alcohol Effect (FAE), Alcohol-Related Neurodevelopmental Disorder (ARND) en Alcohol-Related Birth Defects (ARBD).

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Foetaal Alcohol Syndroom
   FAS
   Fetal Alcohol Spectrum Disorders
   FASD
   Fetal Alcohol Effects
   FAE
   Alcohol-Related Neurodevelopmental Disorder
   ARND
   Alcohol-Related Birth Defects
   ARBD

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose foetaal alcohol syndroom kan worden gesteld op grond van de bovenstaande kenmerken. Waarbij ook vastgesteld is dat de moeder tijdens de zwangerschap alcohol heeft gebruikt.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Foetaal alcohol syndroom is niet te genezen. Het is wel te voorkomen, door geen alcohol te drinken voor en tijdens de zwangerschap. 
   De behandeling bij het kind bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Bijvoorbeeld door begeleiding door een logopedist en een fysiotherapeut.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Aandoeningen die ontstaan als gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap komen naar schatting bij 1 tot 10 op de 10.000 pasgeboren kinderen voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Foetaal alcohol syndroom is niet erfelijk.