Overslaan en naar de inhoud gaan

FAS (foetaal alcohol syndroom)

Kinderen met foetaal alcohol syndroom (FAS) kunnen problemen hebben met groeien en met de hersenen. Dit komt omdat de moeder tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken. Welke kenmerken iemand heeft en hoe ernstig deze zijn, is van persoon tot persoon verschillend.

Kinderen met FAS kunnen bij de geboorte kleiner zijn. Dat komt omdat hij of zij tijdens de zwangerschap minder snel groeide. Ook na de geboorte kan het zijn dat iemand met FAS minder goed groeit.

Kinderen met FAS kunnen op elkaar lijken. Ze kunnen een kleiner hoofd hebben. En het middelste deel van hun gezicht kan plat zijn. Verder kunnen kinderen kleine ogen hebben en een lage neusbrug. De oren kunnen laag aan het hoofd zitten. Ze kunnen een dunne bovenlip hebben en een smalle kin.

Door FAS kunnen mensen een verstandelijke beperking hebben. Ook als er niks aan de hand is met de intelligentie, kunnen ze moeite hebben met leren. Verder kunnen kinderen moeite hebben om bewegingen te maken. Kinderen met FAS kunnen problemen hebben met praten en eten. Sommige kinderen zien of horen minder goed. Enkele kinderen hebben moeite met slapen. Ze kunnen druk zijn. Ook herhalen ze soms bepaalde handelingen. Er kunnen problemen zijn met het omgaan met andere mensen (sociale vaardigheden). Kinderen kunnen het ene moment blij zijn en dan weer boos. Sommige kinderen zijn angstig of somber. Soms kan iemand minder goed omgaan met vriendschappen of minder goed relaties aangaan.  

Er is kans dat de rug scheef groeit (scoliose). Soms zijn er problemen met het hart of met de nieren.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Fetal Alcohol Spectrum Disorders
   FASD
   Fetal Alcohol Effects
   FAE
   Alcohol-Related Neurodevelopmental Disorder
   ARND
   Alcohol-Related Birth Defects
   ARBD

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen foetaal alcohol syndroom vaststellen als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. En als ze weten dat dit komt omdat de moeder tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Iemand kan niet genezen van foetaal alcohol syndroom
   Als vrouwen als ze zwanger willen worden, rond het begin van de zwangerschap en tijdens de zwangerschap geen alcohol drinken, kunnen kinderen geen FAS krijgen.

   Met de behandeling proberen artsen de kenmerken minder te maken. De fysiotherapeut kan begeleiden bij problemen met bewegen. De logopedist kan helpen als een kind moeite heeft eten en praten. Bij problemen met leren kan een kind naar het speciaal onderwijs gaan.

   Een psycholoog of psychiater kan begeleiden met problemen met het gedrag. Als een kind minder goed kan zien, dan kan de oogarts een behandeling geven. De KNO-arts kan bepalen wat er aan de problemen met horen kan worden gedaan. Voor de andere kenmerken is soms behandeling mogelijk

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ze denken dat ongeveer 13 op 1000 baby's in Nederland FAS/D hebben.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van FAS is gebruik van alcohol door de moeder tijdens de zwangerschap.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Nee, foetaal alcohol syndroom is niet erfelijk.

  • Kinderwens

   Wil je een kind? Dan kun je als vrouw beter geen alcohol drinken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.
  • Updatedatum

   7 maart 2023