Overslaan en naar de inhoud gaan

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa is een eetstoornis. De oorzaken van boulimia nervosa zijn nog niet precies bekend. Waarschijnlijk is de aanleg voor boulimia nervosa voor een deel erfelijk.

Mensen met boulimia nervosa hebben terugkerende eetbuien. Kenmerk is het regelmatig moeten eten van een grote hoeveelheid voedsel in korte tijd, afgewisseld met pogingen de maag en darmen weer leeg te maken.

Iemand met boulimia maakt de maag en darmen leeg door over te geven, door laxeermiddelen of plaspillen te gebruiken of door tijdelijk extreem te vasten of te sporten. Iemand met boulimia nervosa kan te veel bezig zijn met haar of zijn gewicht en uiterlijk. Meestal wisselt het gewicht van mensen met boulimia nervosa. Over het algemeen is sprake van een gezond gewicht, maar onder- en overgewicht komen ook voor.

Laxeermiddelen kunnen problemen met de maag en darmen veroorzaken. Extreem lijnen kan zorgen voor uitputting en een lage lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag. Door boulimia nervosa kan het gebit achteruit gaan, ook als gevolg van het vaak overgeven.

De kenmerken van boulimia nervosa verschillen per persoon.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Boulimia Nervosa
   Boulemie
   Bulimia nervosa
   BN
   Binge-purge behavior

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose wordt vermoed op basis van de bovenstaande kenmerken. Een arts kan boulimia nervosa vaststellen op grond van bepaalde regels (DSM-IV).

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van boulimia nervosa verschilt van persoon tot persoon. Gedragstherapie maakt hier meestal deel van uit. Soms zijn medicijnen mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 9 van de 10 mensen met boulimia nervosa is vrouw (90 tot 95%). Er zijn ongeveer 22.000 mensen in Nederland met boulimia nervosa.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.