Overslaan en naar de inhoud gaan

Astma

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Astma kan ontstaan door allerlei oorzaken. Eén van die oorzaken is een erfelijke aanleg. Hoe de aandoening precies ontstaat, is nog niet bekend.

De luchtwegen van mensen met astma zijn overgevoelig en altijd ontstoken. Hun longen reageren heftiger op bepaalde prikkels dan nodig is. Hierdoor kunnen mensen met astma een astma-aanval krijgen.
Zo’n aanval kan bijvoorbeeld ontstaan als mensen rook, huisstofmijt of pollen inademen.

Maar het kan ook ontstaan bij lichamelijke inspanning of een infectie.
Bij een astma-aanval worden de luchtwegen smaller omdat de spieren in de luchtwegen samentrekken. De luchtwegen gaan ook een beetje opzwellen. Hierdoor wordt het ademen moeilijker. Mensen met zo’n aanval kunnen het benauwd hebben en veel gaan hoesten. Er kan een piepende ademhaling ontstaan. Sommige mensen worden ook kortademig.

Astma begint meestal op jonge leeftijd, maar het kan ook op andere leeftijden ontstaan. Mensen hebben niet de hele tijd last van astma. Dit hangt af van het soort astma. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Asthma

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan met bovenstaande kenmerken vermoeden dat het om astma gaat. Astma kan worden vastgesteld met onderzoek van de longen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Astma is niet te genezen, maar meestal wel goed te behandelen. De klachten kunnen door medicijnen minder worden. De kans op een astma-aanval kan kleiner worden door de prikkels te vermijden die de aanvallen veroorzaken.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In de wereld hebben ongeveer 235 miljoen mensen astma. In Nederland zijn er ongeveer 610.000 mensen met astma; 100.000 hiervan zijn kinderen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Erfelijke aanleg en andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van astma. Als een van de ouders astma heeft, heeft hun kind een grotere kans om het ook te krijgen.
   Hoe groot die kans precies is, is niet te voorspellen. Dit komt omdat veel factoren invloed hebben op de kans om astma te krijgen.

  • Kinderwens

   Heb je zelf astma en wil je zwanger worden? Bespreek dit dat voordat je zwanger wordt met je arts. Misschien heeft je astma of je medicijnen invloed op je zwangerschap en je baby. Soms kun je andere medicijnen krijgen tijdens je zwangerschap.

  • Expertisecentra

   Het ministerie van VWS heeft voor deze ziekte nog (geen) expertisecentra aangewezen.