Overslaan en naar de inhoud gaan

Astma

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Allerlei factoren en erfelijke aanleg spelen een rol bij het ontstaan van astma. Maar hoe deze aandoening precies ontstaat, is nog niet bekend.

De luchtwegen van mensen met astma zijn altijd ontstoken. Hun longen zijn gevoeliger voor bepaalde stoffen. Voorbeelden hiervan zijn rook, huisstofmijt, pollen en luchtvervuiling. Als mensen met astma hiermee in aanraking komen, kunnen ze een astma-aanval krijgen. De luchtwegen gaan dan een beetje opzwellen. Hierdoor wordt het ademen moeilijker. Mensen met zo’n aanval kunnen het benauwd hebben en veel gaan hoesten. Er kan een piepende ademhaling ontstaan. Sommige mensen worden ook kortademig.

Astma begint meestal op jonge leeftijd, maar het kan ook op andere leeftijden ontstaan. Mensen hebben niet de hele tijd last van astma. Dit hangt af van het soort astma. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Asthma

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan met bovenstaande kenmerken vermoeden dat het om astma gaat. Astma kan worden vastgesteld met onderzoek van de longen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Astma is niet te genezen, maar meestal wel goed te behandelen. De klachten kunnen door medicijnen minder worden. Door stoffen te vermijden die tot klachten kunnen leiden, kan de kans op een astma-aanval soms kleiner worden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 500.000 mensen in Nederland hebben astma.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Erfelijke aanleg en andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van astma. Als een van de ouders astma heeft, heeft hun kind een kans van 1 op 2 (50%) om deze aandoening ook te krijgen.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.