Overslaan en naar de inhoud gaan

Amnionstreng syndroom

Kinderen met amnionstreng syndroom hebben bij de geboorte vaak verschillende kenmerken. Soms beschadigt het binnenste vlies van het vruchtvlies (het amnionvlies) tijdens de zwangerschap. Hieruit kunnen amnionstrengen ontstaan. Dit zijn litteken-achtige strengen van bindweefsel, die kunnen vastkleven aan het ongeboren kind. De oorzaak van het amnionstreng syndroom is meestal niet bekend. 

De kenmerken kunnen per persoon verschillend zijn. Als de strengen aan het ongeboren kind vastkleven, kunnen delen van het lichaam bekneld raken. Vaak zijn dit vingers of tenen. Soms raken ook grotere delen van een arm of been bekneld. Die lichaamsdelen kunnen zich dan niet goed ontwikkelen of zijn er (voor een deel) niet. Bij sommige kinderen ontstaat een schisis.

Amnionstreng syndroom kan ook zorgen voor afwijkingen aan de buik en het hoofd. In sommige ernstige gevallen kan een kind door de kenmerken overlijden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Amniotic bands
   Amniotic band syndrom
   ADAM syndrome
   Amniotic deformity-adhesion-mutilation syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen amnionstreng syndroom vaststellen bij de geboorte, als de baby kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Soms zijn de amnionstrengen te zien op een echo tijdens de zwangerschap. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van het amnionstreng syndroom hangt af van de kenmerken. Soms is een operatie mogelijk. Of helpt fysiotherapie. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   We weten niet precies hoeveel mensen amnionstreng syndroom hebben. Misschien hebben ongeveer 1 tot 10 op de 15.000 mensen deze aandoening.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Een ongeboren kind zit in de baarmoeder in vruchtwater en twee vruchtvliezen. Het binnenste vlies is het amnionvlies.
   Amnionstreng syndroom ontstaat waarschijnlijk omdat in de zwangerschap het amnionvlies beschadigt. Waarom dat gebeurt, is meestal niet bekend. Bij heel weinig zwangerschappen is de oorzaak wel bekend, dan gaat het om een ongeval of een ziekte van het bindweefsel. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Amnionstreng syndroom ontstaat waarschijnlijk door erfelijke aanleg en andere oorzaken. Dit heet multifactoriële overerving

   Mensen die een kind hebben gekregen met amnionstreng syndroom hebben een heel kleine kans (kleiner dan 1 op de 100 of 1%) dat zij nóg een kind krijgen met deze aandoening. Familieleden hebben geen verhoogde kans op een kind met amnionstreng syndroom. 

   Er zijn enkele families met meerdere mensen met amnionstreng syndroom.

  • Kinderwens

   Hebben jullie een kind met amnionstreng syndroom en willen jullie nog een kind? De kans dat een volgende kind ook amnionstreng syndroom heeft is heel klein: kleiner dan 1 op de 100 (1%).