Overslaan en naar de inhoud gaan

ADD

ADD is de afkorting van attention deficit disorder. Het is een vorm van ADHD, maar bij ADD komt geen hyperactiviteit voor.

De oorzaak van ADD is niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat er in de hersenen iets mis bij het doorgeven van prikkels van de ene op de andere zenuwcel. Hierdoor kunnen de hersenen informatie minder goed gericht opnemen en verwerken. 

Iemand met attention deficit disorder kan onder andere de volgende kenmerken hebben. Hij/zij lijkt niet te luisteren of is dromerig. Verder kunnen er problemen zijn met het opvolgen van aanwijzingen. Ook kan iemand zaken kwijtraken, snel afgeleid zijn en op zichzelf zijn. Een persoon met ADD kan helemaal ergens in op gaan, ongeorganiseerd en vergeetachtig zijn. Deze kenmerken beginnen meestal op kinderleeftijd. Of en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt van persoon tot persoon.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   ADD (Attention deficit disorder)
   Attention deficit disorder

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Op grond van de bovenstaande kenmerken kan ADD worden vermoed. Een kinderarts, (kinder)psychiater, neuroloog (arts die veel weet van hersenaandoeningen) of psycholoog kan attention deficit disorder vaststellen. ADD is niet vast te stellen met bloed- of hersenonderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   ADD kan niet genezen. De kenmerken kunnen verminderen met medicijnen en gedragstherapie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland heeft ongeveer 3 tot 5 op de 100 kinderen ADHD. Hoeveel procent van de kinderen ADD heeft, is niet bekend.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Erfelijke aanleg speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van attention deficit disorder. Maar hoe ADD overerft, is nog niet duidelijk.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze aandoening (nog) geen expertisecentrum aangewezen.