Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwangerschap uitdragen of afbreken

Hoe is het om je kind te verliezen? Hoe is het om een kind met deze aandoening groot te brengen? Het is moeilijk te voorspellen. Als je twijfelt, kun je op een rij zetten wat de aandoening inhoudt, wat jouw overtuigingen zijn en wat de komst van dit kind voor jou en je gezin zou betekenen.

Wat houdt de aandoening in?

Het is natuurlijk heel belangrijk om wat voor aandoening het gaat. Is de aandoening te behandelen? Zijn die behandelingen vervelend of valt het mee? Hoe zal het kind er uit zien? Hoe ziek is het en welke beperkingen zal hij of zij (kunnen) hebben? Hoeveel pijn veroorzaakt de aandoening? Is de aandoening levensbedreigend?
Kijk bij erfelijke ziektes voor meer informatie over verschillende erfelijke aandoeningen. Op de site van het RIVM vind je informatie over afwijkingen die met een echo gevonden kunnen worden en over down-, edwards en pataussyndroom.
Kun je moeilijk een beeld krijgen van de aandoening? Vraag dan informatie bij je arts en/of een patiëntenvereniging. Bij een patiëntenvereniging kun je ook vragen of er ouders zijn van een kind met deze aandoening waar je mee zou kunnen praten.

Overtuigingen over het leven van jouw kind

Misschien wil jij je kind het leven met deze aandoening niet aan doen.
Misschien kun je het niet over je hart verkrijgen om de zwangerschap af te breken.
Mogelijk is jouw overtuiging dat alle leven waardevol is, dus dat ook dit kind er mag zijn.
Neem je normen, waarden en gevoelens serieus. Wat betekenen ze voor je besluit? Soms veranderen je normen doordat je opeens voor de keuze staat.

Jouw kind in jullie leven

Hoe zal de geboorte van een kind met deze aandoening jouw of jullie leven, relatie en gezin beïnvloeden? Kun jij (of kunnen jullie) de zorg voor een ziek kind aan?
Misschien hebben je al een kind met deze aandoening en kun je niet nog een ziek kind aan. Of juist wel, omdat je weet wat je te wachten staat.
En hoe is het voor jullie eventuele andere kinderen? En hoe zal het je relatie beïnvloeden? Je relatie kan zich verdiepen maar het kan jullie ook uit elkaar drijven. Datzelfde kan gelden voor vriendschapsrelaties.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.