Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werkt DNA-onderzoek

Laat jij DNA-onderzoek doen? Lees hier hoe dat in zijn werk gaat en wat de uitslag kan opleveren.

Bloed of speeksel

Meestal wordt voor DNA-onderzoek bloed afgenomen. Soms moet je speeksel afgeven. Het bloed of speeksel wordt opgestuurd naar het laboratorium en daar onderzocht. Hieruit halen ze het DNA.

Techniek DNA-onderzoek

Een afwijking in een bepaald gen kan een erfelijke ziekte veroorzaken. Als ze een bepaalde ziekte vermoeden, willen ze dit gen onderzoeken in het laboratorium. Daar voegen ze aan het DNA kleine stukken DNA toe. Deze kunnen het gen ‘herkennen’ waar men naar op zoek is. Als dat gebeurt, gaan de stukjes er aan vast zitten. Zo ontstaat een chemische reactie. Die reactie zorgt dat er een grote hoeveelheid van dat bepaalde gen gemaakt wordt. Daarmee kan de precieze code van dat gen bepaald worden. Deze code wordt vergeleken met de 'normale' code. Aan de code kunnen artsen zien of de afwijking in het gen zit. Dit noemen we ook wel 'sequencen'.

Grote delen DNA onderzoeken

Het ‘sequencen’, zoals hierboven beschreven, wordt steeds goedkoper en gaat steeds sneller. Hierdoor is het mogelijk om het hele DNA te onderzoeken. Dit is ‘Next Generation Sequencing’ (NGS).
Met deze methode kan naar één bepaald gen of naar een aantal genen (genpakket) gekeken worden. Maar soms wordt naar aandoeningen gezocht waarvan nog niet zo veel bekend is. Of er is niet duidelijk in welk gen het probleem zit. Dan zal een groter deel van het DNA worden onderzocht. Als al het DNA bekeken wordt, heet dat ‘whole genome sequencing’ of Whole Exome Sequencing'. Bekijk deze films over WES of deze Engelse film over whole genome sequencing.

Onverwachte uitslag

Onderzoek van het hele DNA kan ook informatie opleveren waar je niet naar op zoek was. Dat noemen we 'nevenbevindingen'.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.