Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke en/of aangeboren ziektes

Sommige aangeboren ziektes zijn erfelijk. Maar soms ook niet. Maar wat bedoelen we eigenlijk met aangeboren? Wat is het verschil met erfelijk?  

Aangeboren ziekte

Een aangeboren ziekte is een ziekte waarmee je geboren wordt. Soms is al snel na de geboorte duidelijk dat een kind ziek is of een afwijking heeft. Soms blijkt dat pas later in het leven. Hoe ontstaat een aangeboren ziekte? Soms weten dokters dat niet. Soms is iets mis gegaan tijdens de groei van het kind in de buik van de moeder. En soms is de aangeboren ziekte erfelijk.

Erfelijke ziekte

Ook met een erfelijke ziekte word je geboren. Want je hebt de afwijking in een gen bij de geboorte. Maar niet alle aangeboren ziektes zijn erfelijk, want aangeboren ziektes kunnen ook niet-erfelijke oorzaken hebben. Met erfelijke ziektes bedoelen we ziektes die ontstaan door een afwijking in een gen én die doorgegeven kunnen worden aan kinderen. Soms is de afwijking in een gen bij jouzelf ontstaan. Dat noemen we een nieuwe afwijking in een gen (de novo mutatie). Dan hebben je ouders die afwijking in het gen niet en ben je dus de eerste in de familie met een erfelijke ziekte. 

Om te bepalen of je de erfelijke ziekte hebt, kunnen erfelijkheidsartsen DNA-onderzoek doen. Dan kunnen ze zien of je de afwijking in het gen hebt. 
Kennen dokters de afwijking in het gen? Dan weten ze ook vaak hoeveel kans er is dat je de ziekte aan je kind doorgeeft.

Lees meer hierover op 'Hoe erf je een ziekte?'

Welke ziektes zijn erfelijk?

Heb je een ziekte (in de familie) en wil je weten of deze erfelijk is?
Type dan de naam van deze ziekte in het vak: 'zoek op ziekte' boven deze pagina. Op onze site staan beschrijvingen van heel veel erfelijke ziektes. 
Lees hier bijvoorbeeld meer over de erfelijkheid van kanker, dementie en psychische aandoeningen.

Staat de ziekte die je zoekt er niet bij en wil je weten of deze erfelijk is? Of heb je een andere vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.