Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek voor medicijnen

Krijg je een medicijn dat niet goed aan slaat, of heb je veel bijwerkingen? Soms kan er dan farmacogenetisch onderzoek worden gedaan. Dit is een DNA-onderzoek dat aan kan geven hoeveel je van het medicijn nodig hebt.

Genen en medicijnen

Farmacogenetica onderzoekt de genen die invloed hebben op hoe snel je lichaam medicijnen opneemt en afbreekt. Dit gaat bij de een sneller dan bij de ander. Hierdoor kan er meer of juist minder van het medicijn in je bloed zitten dan de bedoeling is. Als er te veel medicijn in je bloed zit, kun je meer bijwerkingen krijgen. Als er te weinig medicijn in je bloed zit, werkt het medicijn misschien niet goed (genoeg).
Door farmacogenetisch onderzoek kan je arts de hoeveelheid medicijnen die je krijgt soms veranderen. Of je krijgt een ander medicijn dat beter bij jouw genen past. 

Wanneer farmacogenetisch onderzoek?

Voor deze 80 medicijnen is farmacogenetisch onderzoek mogelijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je veel last hebt van bijwerkingen. Of wanneer je medicijn niet goed (genoeg) werkt. Je kunt het onderzoek ook laten doen voordat je met het medicijn begint. 

Bloed, wangslijm en speeksel

De arts die je de medicijnen voorschrijft, kan het farmacogenetisch onderzoek voor je aanvragen. Het onderzoek wordt gedaan met bloed, speeksel of wangslijm. Je arts stuurt dit op naar een speciaal laboratorium.

Kosten farmacogenetisch onderzoek

Farmacogenetisch onderzoek kost tussen de €55 en €210 per medicijn. Wanneer dit onderzoek voor jou nodig is, krijg je het meestal vergoed van je zorgverzekeraar. Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar. Ook zal het af gaan van je eigen risico.
Laat je dit DNA-onderzoek doen voordat je begint met het medicijn? Dan vergoedt je zorgverzekeraar de kosten meestal niet.

Farmacogenetisch paspoort

Je kunt voor elk medicijn apart DNA-onderzoek laten doen, maar je kunt ook voor alle medicijnen uit de lijst in één keer onderzoek laten doen. Dit heet een farmacogenetisch profiel of farmacogenetisch paspoort.
Op dit moment doet alleen het Erasmus MC dit. Je hoeft hiervoor niet zelf naar het Erasmus MC. Je eigen arts kan je bloed, speeksel of wangslijm opsturen. Met zo’n farmacogenetisch paspoort kan je arts vooraf inschatten of je misschien meer of minder van het medicijn nodig hebt.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.