Overslaan en naar de inhoud gaan

Commercieel DNA-onderzoek via internet

Sommige commerciële bedrijven bieden algemeen DNA-onderzoek aan via thuistesten. Dit zijn DNA-onderzoeken die niet in het ziekenhuis worden gedaan en niet vergoed worden.

Soorten thuistesten

Er zijn veel verschillende soorten thuistesten. Sommige thuistesten zeggen iets over je kans op bepaalde ziektes of dragerschap van bepaalde ziektes. Er zijn ook testen waarmee je kunt vaststellen of je biologisch familie van elkaar bent (verwantschapstesten). Je kunt er ook mee achterhalen waar je voorouders vandaan komen. 

Speeksel of wangslijmvlies afnemen

Veel commerciële genetische (thuis)testen kun je online bestellen, tegen betaling. Het bedrijf stuurt een pakket op waarmee je bij jezelf wat speeksel of wangslijmvlies kan afnemen. Dat stuur je met de post terug. Vervolgens wordt daar in een laboratorium DNA uit gehaald, en onderzocht.

Uitslag thuistest

De uitslag krijg je per mail of kun je in een beveiligde internetomgeving bekijken. Soms is een persoonlijk gesprek mogelijk. Bij testen naar je gezondheid zegt de uitslag soms iets over je sportieve aanleg, je stofwisseling en of je kans op bepaalde ziektes. Zoals bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose) of suikerziekte (diabetes Type 2).

Verhoogde kans op ziekte?

Heb je volgens de uitslag van een thuistest een verhoogde kans op een ziekte? Dan betekent dat niet dat je deze ziekte ook krijgt. Het gaat meestal om ziektes met meerdere oorzaken. Er zijn meerdere genen die invloed hebben. Vaak zijn niet al die genen bekend en weten we niet precies hoe ze (samen) een rol spelen. Niet alleen je genen maar ook je leefstijl en wat je hebt meegemaakt kan invloed hebben. De kans op zo’n ziekte is dus niet goed te voorspellen.
Heb je een thuistest gedaan en heb je vragen over de uitslag? Ga dan naar je huisarts.

Geen vergoeding

Voor commerciële genetische (thuis)testen heb je geen verwijzing nodig. De zorgverzekeraar vergoedt deze testen niet. Is er een medische reden voor erfelijkheidsonderzoek? Dan kun je je huisarts vragen jou te verwijzen naar de polikliniek klinische genetica. Mogelijk kom je in aanmerking voor voorspellend DNA-onderzoek of bijvoorbeeld een dragerschapstest. Dat wordt meestal vergoed door de zorgverzekeraar (wel kunnen de kosten van je eigen risico af gaan). 
De poliklinieken klinische genetica in Nederland hebben een vergunning van de Nederlandse overheid. Dat betekent dat hun testen en voorlichting getest zijn op kwaliteit. Commerciële genetische (thuis) testen worden niet door de overheid onderzocht of beoordeeld.

Toestemming

Vaak blijft er na de test DNA over. Dat kan worden opgeslagen en gebruikt voor verder (wetenschappelijk) onderzoek. Een bedrijf moet jou daar toestemming voor vragen. Bedenk wat je ervan vindt als jouw DNA hiervoor wordt gebruikt. Ga ook na wat het bedrijf doet, als onderzoek in de toekomst nieuwe informatie voor jou persoonlijk zou opleveren. 

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.