Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een aandoening van de bloedvaten die vooral bij kinderen van vijf jaar of jonger voorkomt. Bij de ziekte van Kawasaki ontstaan ontstekingen in de middelgrote bloedvaten, in het bijzonder van de bloedvaten van het hart (de kransslagaders).Waarom dit gebeurt, is niet precies bekend. Bepaalde infecties en erfelijke aanleg spelen mogelijk een rol.

Een kind met de ziekte van Kawasaki heeft vaak hoge koorts die meerdere dagen duurt. Op de huid ontstaat vaak een rode uitslag.  Het oogwit (witte deel van het oog) kan rood worden, evenals de lippen, de tong, de handpalmen en de voetzolen. De handpalmen, voetzolen en de lymfeknopen in de nek kunnen opzwellen. (Lymfeknopen zijn kleine organen die een rol spelen bij de afweer tegen ziekte verwekkers).Daarnaast kunnen ontstekingen van het slijmvlies van de mond optreden. De tong kan daarbij opvallend rood zijn. Verder is het kind vaak prikkelbaar.

In een later stadium kan de huid op de vingers en tenen gaan vervellen. Ook is er soms sprake van buikpijn en overgeven. Soms krijgt een kind ontstekingen van gewrichten. Zonder behandeling van ontstekingen van de ziekte van Kawasaki kunnen de kransslagaders beschadigd en verwijd raken. Dit kan in de meest ernstige gevallen leiden tot schade en zuurstofgebrek van het hart.

Meestal verminderen en verdwijnen de kenmerken na een aantal weken. Soms is er blijvende schade aan de bloedvaten. Sommige kinderen krijgen de ziekte van Kawasaki opnieuw.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN