Overslaan en naar de inhoud gaan

Restless legs syndroom

Restless legs syndroom (RLS) is een aandoening waarbij iemand steeds de noodzaak heeft om de benen te bewegen, het is niet tegen te houden. Dat komt door een kriebelend of jeukend gevoel in de benen. Soms geldt hetzelfde voor de armen of voeten. Als die persoon dan bewegingen maakt,  neemt die drang af.

Maar bij een tijd stil zitten of stil liggen, neemt de drang toe. ’s Avonds en ’s nachts wordt de drang om te bewegen groter. Vaak maken de benen schokkende bewegingen. Dit kan leiden tot minder goed slapen en moeheid. Soms zorgen koffie of alcohol dat de kenmerken van het restless legs syndroom toenemen.

De oorzaak van het restless legs syndroom is niet precies duidelijk. Waarschijnlijk zijn er meerdere factoren waardoor RLS kan beginnen. Erfelijke aanleg speelt waarschijnlijk een rol. Maar ook zwangerschap of bepaalde medicijnen kunnen tot het restless legs syndroom leiden. Ook kunnen bepaalde ziektes, bijvoorbeeld bloedarmoede of een nierziekte RLS veroorzaken. 

Meestal begint RLS op middelbare leeftijd.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Restless legs syndroom
   Ekbom disease
   Rusteloze benen syndroom
   Restless legs syndrome
   Willis-Ekbom disease
   WED

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Met bloedonderzoek en bovenstaande kenmerken kan RLS vermoed worden. Soms is een andere aandoening de oorzaak van RLS. Dat kan uit onderzoek blijken.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Soms is de aandoening die RLS veroorzaakt te behandelen. Maar meestal is RLS niet te genezen. De behandeling bestaat dan uit het verminderen van de kenmerken, met behulp van medicijnen. De kenmerken kunnen ook minder worden door ’s avonds op dezelfde tijd te gaan slapen, oefeningen te doen en koffie en alcohol te vermijden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hoeveel mensen restless legs syndroom hebben, is niet precies bekend. Artsen schatten dat ongeveer 5 tot 15% (5 tot 15 op de 100) van de mensen de aandoening heeft.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Restless legs syndroom komt vaak voor bij meerdere mensen in een familie. Maar het kan ook zijn dat maar één persoon in een familie het heeft. Hoe RLS overerft is nog niet precies duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat restless legs syndroom autosomaal dominant of autosomaal recessief over kan erven. 

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.